Plej_Sekspir,_Rumunija

Predstave po braći Grim, Šekspiru i kultnom Kanskom pobedniku na 19. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici

U okviru takmičarskog programa devetnaestog Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji obuhvata 23 predstave iz 15 zemalja (Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Čile, Egipat, Francuska, Hrvatska, Mađarska, Italija, Makedonija, Poljska, Rumunija, Rusija, Slovenija, Srbija, Španija i Velika Britanija), od 20. do 26. maja 2012. u Subotici, između ostalog, biće izvedene predstave po neprolaznim bajkama braće Grim i Hansa Kristijana Andersena, kao i po delima Šekspira i Čehova.

I ove godine osnovna odlika repertoara jeste raznovrsnost formi i pristupa. Iako repertoarom Festivala, po tradiciji, dominiraju lutkarske predstave u različitim žanrovima i gotovo svim tehnikama koje poznaje lutkarska umetnost, publika će imati priliku da vidi i predstave pozorišta predmeta, dramske predstave i mjuzikle.

Već i sama imena autora po čijim delima su predstave nastale dovoljno govore o bogatstvu raznolikosti ovogodišnjeg takmičarskog programa: od predstava nastalih po legendama drevnih naroda („Kamen sreće“, Pozorište za mladu publiku Republike Sakhe, Jakutsk, Rusija) ili narodnim bajkama koje su prikupila braća Grim („Vuk i sedam jarića u muzeju bajki“, Dječije pozorište Republike Srpske, Banja Luka, Bosna i Hercegovina; „Snežana“, Mini teatar, Ljubljana, Slovenija; „Bio jednom jedan kralj…“,Teatro Verde, Rim, Italija), preko dela bajkopisaca Šarla Peroa („Uspavana lepotica“, Pozorište mladih, Novi Sad, Srbija), Andersena („Mala sirena“, Kazalište Mala scena, Zagreb, Hrvatska; „Slavuj i kineski car“, Narodno pozorište Kikinda, Srbija) ili Vilhelma Haufa („Patuljak nosonja“, Pozorište lutaka Niš, Srbija), zatim čuvenog engleskog pisca nonsens-poezije Edvarda Lira („Veliko putovanje Džamblija“, Pozorište lutaka „Bela Kever”, Segedin, Mađarska), američkog romanopisca za decu Lajmana Frenka Bauma („Čarobnjak iz Oza“, Pozorište za decu i mlade, Skoplje, Makedonija) ili jednog od najpoznatijih i najpopularnijih ruskih pesnika za decu Korneja Čukovskog („Muvina svadba“, Dramsko pozorište „Na levoj obali”, Novosibirsk, Rusija), pa sve do Šekspira („Plej Šekspir“, Pozorište animacije „Candarika”, Bukurešt, Rumunija), Čehova („Medved“, Kostromsko pozorište lutaka, Kostroma, Rusija) te ovovremenih dramskih autora.

Povezana vest:  Novi hit u Vulkančiću: Priče za laku noć za male buntovnice 2

Predstava „Bio jednom jedan kralj…“ italijanskog Teatra Verde (Zelenog teatra) iz Rima, izuzetno je zanimljiv spoj tradicionalne italijanske opere i bajki koje su prikupila braća Grim, kao što su „Pepeljuga“, „Crvenkapa“, „Snežana“, „Lepotica i zver“, a nastala je kao omaž velikoj italijanskoj umetnici Mariji Sinjoreli, koja je ostavila neizbrisiv trag ne samo u italijanskom, već i u svetskom lutkarstvu. Marija Sinjoreli osnovala je Teatar Verde 1986, u okviru kog je nastavilo rad čuveno pozorište lutaka Nuova Opera dei Burattini koje je osnovala 1947.

„Snežana“ Mini teatra iz Ljubljane, u režiji poznatog češkog reditelja Mareka Bečke, ukazujući, između ostalog, pomalo neočekivano, na ekološku krizu i nekontrolisano zagađenje životne sredine, predstavlja živ i sarkastičan komentar na trenutno stanje u svetu, zadržavajući pri tom sve značajne motive bajke braće Grim, koji su osnovna potka ove predstave. Predstava je nastala u okviru međunarodnog evropskog projekta „Puppet Nomad Academy“, koji sufinansira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013).

Povezana vest:  Ko su graditelji modernog srpskog identiteta - "Sabor srpskih velikana" Petra Žebeljana u prodaji

Među pozorištima sa dugom tradicijom i predstavama koje su delo umetnika sa dugogodišnjim iskustvom našla se i predstava „Mala sirena“ koja nam dolazi iz zagrebačkog teatra Mala scena, a nastala je kao završni rad mlade lutkarke Katarine Arbanas na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. „Mala sirena“ je izuzetno poetična neverbalna predstava koju je Katarina Arbanas režirala, dramatizovala, za koju je osmislila scenografiju i čak trideset i sedam lutaka kojima vešto dočarava ovu poznatu i tužnu priču o različitostima.

Zanimljivo je, takođe, pomenuti da je marionetska predstava „Crveni balon“ Teatra String iz Velike Britanije nastala po istoimenom kratkom filmu Albera Lamorisa iz 1956. koji je iste godine u Kanu dobio Zlatnu palmu, a zatim i Oskara za najbolji originalni scenario. Inače, Lamoris je poznat i kao kreator popularne strateške igre Riziko (1957).

Što se tiče uzrasta publike kojoj su ovogodišnje predstave namenjene, to su uglavnom deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, mada postoji nekoliko predstava koje su namenje već i deci od dve godine, kao i onih koje su predviđene prvenstveno za zreliju publiku (srednjoškolce i starije).

Predstave će se igrati na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“i Pozorište „Deže Kostolanji“) od 21. do 25. maja. Kreiranje repertoara zasnovano je na visokim profesionalnim standardima, a naglasak je na raznovrsnosti formi i pristupa. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.

Povezana vest:  „BEČKI ŠTRAUS ORKESTAR“ SA VRHUNSIM UMETNICIMA I ČUVAROM VIOLINE 14. DECEMBRA U BEOGRADSKOJ ARENI

Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade:

1. Grand Prix za najbolju predstavu u celini

2. Specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju (opcionalno)

3. Nagradu za najbolju režiju

4. Nagradu za najbolju scenografiju

5. Nagradu za najbolju originalnu muziku

6. Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka

7. Nagrade za glumačko majstorstvo (5 ravnopravnih nagrada)

O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa.

U fokusu Festivala biće poljsko lutkarstvo koje će biti predstavljeno kroz izložbu lutaka i plakata poljskih umetnika u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, naučni skup na datu temu, učešće studenata lutkarstva iz Vroclava u programu svečanog otvaranja Festivala i kroz učešće pozorišta iz Poljske u takmičarskom programu Festivala.

Pored takmičarskog programa i programa predstavljanja poljskog lutkarstva, Festival će obuhvatiti i brojne prateće programe: 4. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti, Majsku škola lutkarstva, Festival na turneji, reprizu Festivala u Mađarskoj, izložbe, filmski program, programe na otvorenom, lutkarske, plesne i radionice vizuelnih umetnosti za decu, izdavaštvo i promocije knjiga.