4.BUDI_logoMeđunаrodno bijenаle umetničkog dečjeg izraza – BUDI 15. maj – 15. jun 2012. Pančevo

U okviru 4. Međunarodnog bijenala umetničkog izraza (BUDI) koji će biti održan od 15. maja do 15. juna u Pančevu, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, u saradnji sa Pigmej Teatrom iz Stokholma biće realizovan projekat Usudi se da pitaš! koji će biti predstavljen na završnici BUDI-ja, 13. juna.

U okviru akcije Usudi se da pitaš! 4. BUDI-ja, đacima uzrasta od petog do osmog razreda osnovne škole biće predstavljen način putem kog mogu anonimno da postave pitanja koja se odnose na seksualnost, pubertet ili druge teme o kojima govore sa nelagodom i koje i dalje predstavljaju tabu. U osnovnim školama Pančeva (20 škola, uključujući i škole u naseljenim mestima) i gradskim kulturnim ustanovama kao što su Gradska biblioteka, Kulturni centar, Muzej, Dom omladine Pančeva, mesec dana pre početka Festivala, postavljene su kutije sa natpisom „Usudi se da pitaš!“ u koje će deca imati priliku da ubace pitanja o kojima inače možda nisu skloni da pričaju sa autoritetima.

Dve nedelje pred početak BUDI-ja, u izlogu organizatora Festivala, Kulturnog centra Pančeva, kao veoma frekventnom mestu u gradu, biće instaliran veliki televizor/ekran na kom će biti predstavljena sva pristigla pitanja dece. Kasnije, tokom Bijenala, tim stručnjaka na čelu sa Vesnom Stanišić, dramaturškinjom iz Stokholma i Jasminkom Petrović, dečijim piscem iz Beograda, iskoristiće ta pitanja i od njih napraviti dramski tekst, a kroz niz radionica i pozorišnu predstavu koja će biti premijerno prikazana na 4. BUDI-ju, kada će biti održana javna prezentacija radionica i diskusija sa publikom, roditeljima i nastavnicima.

Povezana vest:  Premijera predstave Doručak kod Tifanija u Madlenianumu

U projektu će učestvovati i gosti – glumci stokholmskog Pigmej Teatra, predstavnici Narodnog pozorišta iz Beograda i dvadesetak učenika iz Pančeva i Bijeljine.

Podsećamo vas da je u toku Konkurs sa temom Deca znaju sve koji je raspisao Kulturni centаr Pаnčevа kаo orgаnizаtor 4. Međunаrodnog bijenаlа umetničkog dečjeg izrаzа – BUDI. Konkurs je raspisan za sve obrаzovne i kulturne institucije, te decu uzrаstа od 5 do 15 godinа i traje do 30. аprilа 2012. godine. Više informacija o konkursu pogledajte ovde.

Na ovogodišnjem BUDI-ju, posetioci će imati priliku da posete pozorišne, filmske i baletske predstave, koncerte, izložbe, predavanja, promocije muzičkih albuma i radionice iz oblasti dečjeg stvaralaštva.

Četvrto Međunarodno bijenale umetničkog dečjeg izraza biće održano pod sloganom Deca znaju sve. Tokom jednomesečnog programa ove prestižne manifestacije dečjeg stvaralaštva, ovom temom će se baviti deca iz Pančeva i njihovi brojni gosti, kao i svi mladi umetnici koji su poslali svoje radove na konkurs za učestvovanje na 4. međunarodnom bijenalu umetničkog dečjeg izraza.

Povezana vest:  Komad Histerija premijerno u JDP-u 28. aprila

Tema ovogodišnjeg BUDI-ja inspirisana je odnosom roditelja prema deci. Odrasli mališanima često govore kako oni „ništa ne znaju”, a sve dosadašnje manifestacije dokazale su upravo suprotno. Manifestacija je oduvek podsticala poštovanje osnovnih dečjih prava, formulisanih Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima deteta, a onda se, u okviru takve koncepcije, negovalo sve ono što tišti ne samo decu nego i čitavu planetu. Zato je BUDI od početka vodio računa o zaštiti životne sredine, koju najmlađima ostavljamo u nasleđe, ali i o socijalnim problemima, koji postoje i u uređenom svetu, poput pitanja tolerancije različitosti. I ovaj BUDI neće odstupiti od dosadašnje koncepcije. Sva deca i mladi imaju ista prava tako da će se BUDI zalagati da nijedno dete ne sme biti oštećeno zbog svog pola, boje kože, jezika ili religije, uključujući podjednaka prava i za decu invalide. Zato će, tokom mesec dana kreativnog rada u Pančevu, učesnici BUDI-ja, uz pomoć Munjevitog Krinfoliona, pokazati kako njihov svet može da bude šareniji, lepši i bolji od sveta odraslih.

Povezana vest:  Drugi “Meta World” festival od 9. do 15. decembra u Beogradu

Jer deca znaju sve!

S obzirom na to da je jedan od osnovnih ciljeva BUDI-ja povezivanje dece različitih kultura sveta, počasni gost 4. Međunarodnog bijenala biće Ambasada Švedske.

Festival organizuje Kulturni centar Pančeva.

BUDI su podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Grad Pančevo i Ambasada Švedske.

BUDI je međunarodni umetnički festival namenjen deci od 5-15 godina starosti koji se svake druge godine održava u Pančevu od 15. maja do 15. juna, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva. Program BUDI-ja koncipiran je kroz tri segmenta. Prvi segment čine domaće i inostrane pozorišne produkcije za decu različitog uzrasta. Drugi segment čine brojne umetničke radionice dečjeg stvaralaštva koje vode afirmisani umetnici i stručnjaci. Treći segment ovog festivala jeste izlaganje i predstavljanje radova pristiglih na konkurs ili nastalih kao rezultat radionica, a najbolji radovi se nagrađuju. BUDI ne samo da promoviše stvaralaštvo za decu i nudi im zanimljive sadržaje koje su za njih stvorili odrasli, već jednaku pažnju posvećuje i dečjem stvaralaštvu odnosno deci kao umetnicima, što ga čini veoma kompleksnim i jedinstvenim dečjim festivalom ne samo u zemlji već i regionu.