m3-poster
Otvaranje Velike matematičke izložbe „Računam na matematiku!“
 
 
Velika matematička izložba svečano će biti otvorena u petak, 4. maja, u 18 časova, u Galeriji Robne kuće Beograd (Knez Mihailova 5), u okviru naučnopopularne manifestacije M3 (Maj mesec matematike), koju u saradnji sa brojnim partnerima organizuju Centar za promociju nauke i Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti.
Izložbu će otvoriti Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke, Zoran Marković, direktor Matematičkog instituta SANU-a, a otvaranju će prisustvovati brojni ugledni gosti iz sveta nauke i javnog života.
Otvaranje izložbe moći će da se prati i uživo na sajtu manifestacije www.m3.rs.
Centralna izložba manifestacije Maj mesec matematike je upravo Velika matematička izložba „Računam na matematiku!“, na kojoj će biti predstavljen veliki broj do sada neviđenih interaktivnih eksponata i interaktivnih sadržaja kojima je cilj da matematiku prikažu onakvom kakva zapravo jeste – kao igru, strast i kreativnu veštinu na granici umetnosti i nauke. Posebno izdvajamo eksponat Pčele i matematika, kao i specijalno dizajniranu Galtonovu dasku.
Posetioci svih uzrasta imaće priliku da pogledaju izložbu „Sve je broj“, švajcarskog umetnika Eugena Josta, koji je inspiraciju za svoj rad pronašao u uverenju pitagorejaca da su brojevi skriveni iza svega što nas okružuje, od harmonija u muzici do orbita planeta, kao i postavku „Vizuelna matematika“, profesora Jablana Slavika, koji će predstaviti značaj modularnosti, rekombinacije itd., a da bi se u potpunosti razumeli, radovi su praćeni kratkim komentarima koji tumače matematičke kontekste na kojima su bazirani: Kohova kriva, elementi teorije čvorova i dr.
Tokom maja meseca u galerijskom prostoru Robne kuće Beograd, posetioci mogu učestvovati i u igri Tangram, koja je bila jedna od velikih strasti Napoleona Bonaparte i Edgara Alana Poa, pokazati koliko su snalažljivi u Lavirintu, rešavati jednačine kako bi sprečili potonuće piratskog broda ili pak provozati Kockocikl, bicikl sa kvadratnim točkovima, napraviti svoj ešerovski mozaik, složiti slagalicu Tetraksis, takmičiti se u slaganju Rubikove kocke i još mnogo toga.
 
Svi programi su besplatni.
Detaljan program, veliki broj fotografija i video-materijala možete preuzeti na sajtu www.m3.rs
 
Centar za promociju nauke populariše i promoviše nauku, razvija naučnu pismenost i povezanost i afirmiše ideje ekonomije znanja, budi radoznalost i podstiče mlade da se opredele za put nauke. CPN je osnovan Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti 2010. godine.  
 
 
Povezana vest:  Održana promocija romana „Brodolom" Vlade Arsića