ivo-andricObeležavanje 35 godina smrti nobelovca Andrića

 

Zadužbina Ive Andrića obeležila je danas 35 godina od smrti jedinog srpskog nobelovca polaganjem venaca na njegov spomenik u Beogradu na Andrićevom vencu.

Predstavnici te zadužbine položiće sutra cveće i na grobno mesto Ive Andrića u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Ivo Andrić, autor romana „Prokleta avlija“, „Na Drini Ćuprija“, „Travnička hronika“ i mnogobrojnih drugih dela, rođen je u Travniku 9. oktobra 1892. godine, a preminuo u Beogradu 13. marta 1975. godine.

Povezana vest:  Sajam knjiga odložen do sredine decembra, ako epidemiološka situacija bude povoljna

Upravnik Zadužbine Dragan Dragojlović rekao je na konferenciji za novinare da Zadužbina planira iduće godine da obeleži 50 godina od kada je Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost objavljivanjem elektronske bibliografije sa 11.000 jedinica, a postoji i „ideja da se pristupi objavljivanju kanonskog izdanja Andrićevih sabranih dela“.

-Očekujemo da će ove godine država pokazati interesovanje za naš jedinstveni brend Ivu Andrića i pomoći izradu elektronske bibliografije, koju ćemo lako dopunjavati, a moći će i da se štampa – rekao je Dragojlović, naglasivši da će biobliografija biti postavljena na zvaničnoj internet stranici Zadužbine.

Povezana vest:  Knjiga koja će vam pomoći da razumete svet oko sebe: Okruženi idiotima

Dragojlović je istakao da sajt www.ivoandric.org.yu beleži oko 15.000 ulazaka mesečno, a stižu i brojni mejlovi s molbama za informacije o Andrićevom delu iz svih delova sveta.

Prema njegovim rečima, Zadužbina u proseku potpiše godišnje od 10 do 15 ugovora za objavljivanje Andrićevih dela s izdavačima iz Srbije i sveta. Pre nekoliko godina u Hrvatskoj je „Na Drini Ćuprija“ imala tiraž od 186.000 primeraka, a u Sloveniji 52.000.

Povezana vest:  Ako niko ne govori o skrivenim stvarima - novo izdanje izdavačke kuće Booka

-Intersovanje za Andrića i danas je veliko u svetu. On je jedan od retkih nobelovaca koji je toliko godina posle smrti i dalje živ i prisutan pisac, ne samo u svom jeziku, nego na raznim svetskim meridijanima – istakao je Dragojlović.