Otvaranje izložbe: „4/24 – Beograd kroz Muzej(e) grada Beograda“

belgradeOtvaranje izložbe pod nazivom „4/24 – Beograd kroz Muzej(e) grada Beograda“, autor Nika Strugar. Zakazano ja za utorak 16. mart u 13 časova u Turističko- informativnom centaru Turističke organizacije Beograda, Knez Mihailova 6.
Izložba je realizovana u saradnji Muzeja grada Beograda i Turističke organizacije Beograda i predstavlja printove najznačajnijih objekata, predmeta, dokumenata i umetničkih dela koja se čuvaju u muzejima u sastavu Muzeja grada Beograda.
Najlepši način da se upozna grad, da se upozna njegov duh, je proći kroz gradske muzeje. Predstavljamo Vam obilazak Beograda kroz muzeje u sastavu Muzeja grada Beograda: Konak kneginje Ljubice, Muzej Paje Jovanovića, Muzej Ive Andrića, Muzej Jovana Cvijića, Muzej Tome Rosandića, Muzej Banjičkog logora i Zbirku ikona Sekulić.
Upoznajte Beograd, njegovu kulturu, istoriju, umetnost, nauku, privatni život poznatih Beograđana…Posetite Muzeje grada Beograda i tokom virtuelnog obilska muzeja kroz printove najatraktivnijih eksponata i enterijera, saznaćete kako se živelo u domu srpske kneginje Ljubice Obrenović, kako su izgledali enterijeri građanskih kuća Beograda XIX veka, koje je slike jedan od najznačajnijih srpskih slikara Paja Jovanović poklonio gradu Beogradu, kako je izgledao ambijent u njegovom ateljeu. Bićete u prilici da vidite sliku Nobelove medalje Ive Andrića i osetite atmosferu radne sobe velikog pisca, u romantičnoj atmosferi Kopitareve gradine, u senovitoj bašti u secesijskom enterijeru doma Jovana Cvijića upoznaćete se sa životom i radom jednog od najvećih srpskih naučnika i intelektualaca. 
Izložbu prate lifleti-vodiči u kojima su, uz fotografije objekata i postavki, predložena vremena obilaska svakog muzeja, ucrtana putanja šetnje na mapi grada, dat osvrt na najznačajnije građevine Beograda pored kojih se prolazi kada se tokom trosatnog obilaska ovi muzeji obilaze peške.  
Izložba traje do 16. aprila

Povezana vest:  Prvi put na srpskom - "Memoari kralja Milana" u prodaji od 10. avgusta