ANA_KRAS_BONBONOtvaranje izložbe Young Serbian Designers 2010 u Galeriji O3on

U četvrtak 18. marta u 19 časova u galeriji O3on javnosti će biti predstavljena druga po redu selekcija radova mladih srpskih dizajnera pod nazivom Young Serbian Designers, organizovana od strane udruženja Mikser i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA). Izložba u O3onu traje do 24.marta. Young Serbian Designers će svoju svetsku premijeru imati na najvećem svetskom sajmu nameštaja u Milanu od 14. do 19. aprila ove godine.

Young Serbian Designers je strateška promocija nove srpske dizajn scene koja se po drugi put predstavlja na smotri talenata Salone Satellite u okviru najvećeg svetskog sajma nameštaja u Milanu. Inicirana od strane kulturne organizacije Mikser i podržana od strane Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA, izložba Young Serbian Designers će se u Milanu predstaviti sa 12 izuzetnih projekata mladih srpskih dizajnera odabranih od strane stručnog žirija kojim je predsedavao renomirani svetski dizajner Konstantin Grčić. Pored radova studija Antipod, Ane Kras, Đorđa Čukanovića, Jovana Topalovića, Jovane Bogdanović i Miljane Nikolić koji su izabrani za nacionalni stand YSD-a na sajmu u Milanu, još 11 projekata mladih srpskih dizajnera biće predstavljeno na izložbi „International kitchen & bathroom furniture“, takođe u Talent zoni Salone Satellite u okviru Milanskog sajma koji se održava od 14-19. aprila 2010. 

Povezana vest:  Pijanistkinja Sanja Stanković danas u Gvarneriusu

Antipod_TROKUTMilanski sajam nameštaja je izabran kao manifestacija za predstavljanje srpskog dizajnerskog talenta zato što se smatra najposečenijim i najznačajnijim internacionalnim događajem iz oblasti industrijskog dizajna, dizajna upotrebnih predmeta, industrije nameštaja, rasvete i enterijerske opreme.

U duhu racionalnog korišćenja sredstava za ovaj projekat, dizajn ovogodišnjeg standa mladih srpskih dizajnera, kao i sav promotivni materijal osmislili su sami učesnici u projektu, na čelu sa Anom Kras koja ovogodišnjem logotipu Young Serbian Designers i natpisima na zidovima štanda pozajmljuje i svoj rukopis.

Povezana vest:  Uskoro srpsko izdanje knjige „Bordejn: Kompletna usmena biografija“

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) prepoznala je značaj izložbe Young Serbian Designers kao uspešan način otkrivanja domaćih talenata i potencijalni izvor stručnih kadrova za potrebe domaće i strane kreativne industrije, samim tim i kao sredstvo pozicioniranja Srbije na međunarodnoj privrednoj i kulturnoj sceni. 

DJORDJE_CUKANOVIC_WIREDPrethodno izdanje Young Serbian Designers izloženo na prošlogodišnjem sajmu u Milanu je bilo vrlo zapaženo u svetskim dizajnerskim krugovima, dok su pojedini eksponati ostvarili konkretne rezultate: Ležaljka „Arc“ nominovana je za nagradu milanskog sajma Design Report Award, fotelju „Baba“ otkupio je brazilski proizvodač nameštaja Decameron, stolica „Hug“ se upravo proizvodi u Singapuru za kompaniju Foundry, a o YSD selekciji je pisalo preko 40 stranih časopisa.

Povezana vest:  Prvi „Beogradski pobednik“ pred čitaocima u Srbiji – „Privrženost“ od 29. marta u knjižarama

Rezultati nastupa ovogodišnje selekcije Young Serbian Designers na najvećoj svetskoj smotri dizajna u Milanu biće predstavljeni posetiocima regionalnog festivala Mikser koji se održava u Beogradu od 25.-29.maja 2010. godine.