Foto_by_Bojan_Arsenovic

MIKSER FESTIVAL 2013: SAVAMALA – KVART KULTURE!

Tim Mikser festivala otkriva planove za 2013. godinu

Nezavisna kulturna organizacija Mikser najavljuje datume jubilarnog petog izdanja Mikser festivala. Najveći regionalni festival kreativnosti i inovativnosti održaće se od 28. maja, do 2. juna 2013.godine u Savamali, na proširenom potezu uz reku, od Bristol hotela do Beton hale, na preko 15 hektara gradske površine.

U fokusu narednog festivala biće revitalizacija gradskog pojasa uz reku i masovni silazak Beogradjana na obalu Savamale. Kroz niz mutidisciplinarnih projekata u okviru festivala – radionica, instalacija i performansa koji će se organizovati u saradnji sa velikim brojem stručnjaka i umetnika iz zemlje, regiona i sveta  – organizacija Mikser će nastaviti proces urbane transformacije ove četvrti, doprineti revitalizaciji obale, posebno Karadjordjeve ulice, i pokrenuti inicijativu za primenu savremenih principa održivog razvoja i planiranja na primeru Savamale, čijim stanovnicima je neophodno hitno unapređenje životnih uslova.

Povezana vest:  Ilustrovana monografija "Srbi i revolucija 1848-1849" Dušana Babca u prodaji

Posebnu atrakciju festivala 2013. godine predstavljaće i novi permanentni javni gradski sadržaj , konceptualna ustanova kulture – Mikser Haus (Mikser House) – koji će tokom čitave godine na 1000 kvadratnih metara sublimirati sve programe koje promoviše i sam festival, od sadržaja visoke kulture, preko edukacije iz oblasti savremenih kreativnih disciplina, do marketa širokog spektra inovativnih dizajniranih proizvoda koji obuhvata nameštaj, modu, izdavaštvo, gastronomiju, itd.

Povezana vest:  Nikad više Fukušima!

Ovogodišnji Mikser je tokom devet festivalskih dana u beogradsku četvrt Savamala privukao preko sto hiljada posetilaca, predstavio je dve i po hiljade učesnika u programu, uspostavio saradnju sa preko 20 internacionalnih institucija kulture i izazvao veliki medijski odjek u zemlji i regionu. Jedan od rezultata međunarodnog proboja festivala jeste i tekuća internacionalna turneja Mikser-ovih izložbi u Zagrebu, Sofiji, Skoplju, Parizu, Rovinju, a slede Budimpešta, Ljubljana, Sarajevo i Brisel.

U saradnji sa društveno-odgovornim kompanija i oštinom Savski venac, tokom Mikser festivala 2012. u Savamali su potpuno uredjena dva parka, obnovljeno deset oronulih portala, sanirano nekoliko fasada, postavljeno 5 javnih instalacija za odmor i igru, a u toku je priprema izrade i dva velika murala. Za sam festival otvoreno je šest novih lokala, galerija, klubova, prodavnica. U revitalizaciju četvrti se veoma ambiciozno uključio i Gete institut, kao i drugi kulturni centri poput Švedske Ambasade, Autrijskog kulturnog foruma i Francuskog instituta u Srbiji, u želji da Beograd napokon dobije svoju umetničku četvrt koja će, osim kulturne misije, biti i turistička razvojna šansa Beograda.

Povezana vest:  Entoni Dor – dobitnik Pulicerove nagrade za književnost 2015.

Mikser organizacija će u novembru 2012. godine lansirati prvi ciklus javnih konkursa za učešće na Mikser festivalu 2013. godine.