narodno_pozoriste_beograd

Audicija za igrače za balet „Prokleta avlija“
 
Audicija za profesionalne baletske igrače za balet „Prokleta avlija“ po motivima istoimenog romana Ive Andrića oktobra održaće se 19. i 20.oktobra u baletskoj sali Narodnog pozorišta, najavila je direktor i osnivač Beogradskog festivala igre (BFI) Aja Jung.
Baletska produkcija „Prokleta avlija“ realizuje se u koprodukciji BFI i Nacionalne fondacije za igru, uz podršku ministarstva kulture, ambasade Izraela u Beogradu, kompanije Vip mobile, kao i drugih institucija i donatora.
Prvi krug audicije odrzazće se 19.oktobra od 15 do 17.30 sati a drugi krug narednog dana od 13 do 15 sati u baletskoj sali nacionalnog teatra.
Originalnu muziku za ovu plesnu produkciju komponovao je istaknuti srpski kompozitor čiji su se baleti uspešno izvodili na sceni Narodnog pozorišta Zoran Erić a koreograf je izraelski baletski umetnik Idan Šarabi, koji će zajedno sa svojim saradnicima, voditi audicije.
Šarabi se nakon završene Srednje umetničke škole Telma Jilajn u Tel Avivu usavršavao na Džulijardu u Njujorku gde je postavio brojne plesne minijature i 2006. godine osvojio Nagradu Zeraspe, koja se dodeljuje najboljem koreografu ove prestižne umetničke škole.
Nakon diplomiranja, Šarabi se pridružio Holandskom plesnom teatru II, da bi tri godine kasnije zaigrao u prvom ansamblu iste kompanije a 2010. godine od Holandskog plesnog teatra dobija titulu Koreograf u usponu.
Njegov plesni film i instalacija „Divna buka” u produkciji ove trupe, predstavljeni u Teatru Ridžents u Hagu a radovi „Adar”, „Bez poda” i „Danielle, coat” prikazani su u Plesnom teatru Lusent u Hagu, kao i na drugim scenama u Njujorku i Izraelu.
Pored Holandskog plesnog teatra Šarabi je postavljao koreografije za mnogobrojne trupe u Americi, Izraelu, Japanu, Italiji i Kanadi. Nakon osam godina u inostranstvu, on se vraća u Izrael, gde postavlja celovečernju predstavu „Dom?, za koju dobija odlične kritike.
Pridružio se Plesnoj kompaniji Batševa a prošle godine pozvan je od strane Izraelske Opere, da napravi komad za plesno veče nazvano „Projekat”. Njegov naslov „Rak Tamid” je takođe premijerno izveden prošle godine, u okviru večeri „Šarabi/Forsajt”, gde su ova dva koreografa delila scenu Opere u Tel Avivu.
Krajem prošle godine njegov naslov „Blue Solo, Joni” premijerno je izveden u Džojs teatru u Njujorku. Tokom 2012. godine kreira za Mladi balet Ženeve i drži radionice na Baletskoj akademiji u Geteborgu, u Švedskoj.
Povezana vest:  Predstave Zvezdara teatra pred publikom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini