kreativni_centar_knjigaMoć da se spreči samoubistvo u izdanju Kreativnog centra 

Izdavačka kuća „Kreativni centar“ iz Beograda objavila je u ediciji „Mala psihologija“ knjigu „Moć da se spreči samoubistvo“ autora Ričarda Nelsona i Džudit Gelas. 
Knjiga koju je s engleskog preveo Ika Đurđević predstavlja vodič za tinejdžere kako da budu prijatelji svojim vršnjacima koji su u nevolji i koji imaju probleme čije rešavanje nadilazi njihove sposobnosti. saopšteno je iz „Kreativnog centra“. 
Autori su knjigu zasnovali na iskustvima i problemima mladih koji su pokušali samoubistvo. Oni veruju da su tinejdžeri sposobni da uoče nečiju sklonost ka samoubistvu, da im je dovoljno stalo i da žele da preduzmu nešto u vezi s tim. 
Iz knjige tinejdžeri mogu da saznaju zašto bi neko želeo da umre, šta treba znati o samoubistvu i suicidalnim osobama, kako prepoznati znake upozorenja i kako se naći prijatelju u suicidalnoj krizi, kako obezbediti pomoć odraslih, kako pomoći sebi u situacijama snažne tuge, kako uključiti školu i zajednicu u sprečavanje samoubistava. 
Za tinejdžere nije neobično da u nekim trenucima osete tugu, nemoć i unutrašnji bol koji su tako snažni da ideja o samoubistvu izgleda kao jedini način da se problemi reše. 
Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije izveštavaju da se među uzrocima smrti tinejdžera samoubistvo nalazi na trećem mestu. 

Povezana vest:  Počinje učenje svahili jezika u Muzeju afričke umetnosti