dan_i_noc_pozoristaSvi teatri u Beogradu u akciji „Dan i noć u pozorištu“ 

Manifestacija „Dan i noć u pozorištu“ biće održana u Beogradu u subotu 27. marta, na Međunarodni dan pozorišta, uz učešće svih teatara u glavnom gradu, najavila je danas na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda sekretar za kulturu Ivana Avžner. 
-Ponosni smo što su se u ovu akciju uključila sva pozorišta. Uprkos krizi, jedna lepa ideja uspela je da objedini pozorišne poslenike, a glavni cilj je da se približimo publici i omogućimo joj da na nov način upozna svet pozorišne umetnosti i igre – rekla je ona. 
-Bez publike nema pozorišta – istakla je Avžner, citirajući deo iz poruke koju je za Međunarodni dan pozorišta ove godine uputila slavna britanska glumica Džudi Denč. 
U svakom pozorštu u Beogradu 27. marta igraće se po nekoliko predstava, matinea i večernjih izvođenja, a dogovorena jedinstvena cena ulaznica je 300 dinara po predstavi. Sa tim ulaznicama moći će u aprilu da se kupe još dve karte upola redovne cene. 
Sva pozorišta će tog dana prirediti različite vrste „otvorenih vrata“ kako bi se posetioci upoznali sa životim u pozorištu, načinom priprema predstava i dešavanjima iza scene. 
Na Trgu Republike će biti postavljen zajednički štand sa informacijama o svim dešavanjima i propagandnim materijalima. 
Član Gradskog veća Darjan Mihajlović izrazio je zadovoljstvo zbog ove zanimljive akcije i zahvalnost Narodnom pozorištu koje se priključilo mada je republička ustanova. 
-Beograd jeste glavni centar u oblasti pozorišta u ovom delu Evrope i dobro je da bude lider i u ovakvoj akciji – rekao je on, dodajući nameru gradskih vlasti da manifestacija postane trajnog karaktera. 
Inicijator akcije, direktor Ateljea 212 Kokan Mladenović istakao je da je ovo prvi slučaj da su se okupila baš sva pozorišta u gradu. 
-Uprkos našim sujetama i surevnjivosti, mi treba da uđemo zajedno i u rat za poboljsanje uslova rada isto kao i u rat za publiku – rekao je on. 
Umetnički direktor Pozorišta na Terazijama Željko Jovanović ocenio je da ovaj projekat „dokazuje kako je pozorište uvek bolje od društva u kojem deluje“ i izrazio nadu da je to neka vrsta početka zajedničke akcije za bolje pozicioniranje našeg pozorišta. 
Direktori i predstavnici pozorišta – republičkog, gradskih i privatnih, kao i Muzeja pozorišne umetnosti i Saveza dramskih umetnika Srbije najavili su na konferenciji pojedinačne programe. 
Jugoslovensko dramsko pozorište povešće publiku na „ekskurziju“ po svojoj zgradi, uz upoznavanje sa njenim istorijatom i tehničkim mogućnostima, a na platou ispred zgrade prikazaće dokumentarni film snimljen povodom 60 godina rada JDP-a. 
Narodno pozorište takođe će pokazati gledaocima šta se radi iza kulisa i postaviće dve izložbe. 
Pozorište „Duško Radović“ prirediće na Tašmajdanu program sa žonglerima i klovnovima, a po parku će sakriti stotinak lutaka – patuljaka, sa kojima će deca koja ih nađu moći da dobiju besplatnu ulaznicu za neku od predstava tog dana. 
Pozorište „Pinokio“ organizovaće likovnu radionicu i iste večeri prodajnu izložbu tih radova, a prihod je namenjen u humanitarne svrhe. 
U Muzeju pozorišne umetnosti celog dana će se prikazivati snimci popularnih starih predstava, a Savez dramskih umetnika predstaviće na štandu na Trgu Republike svoja izdanja – monografije o slavnim glumcima i časopis „Ludus“. 
Direktorka Turističke organizacije Beograda Jasna Dimitrijević istakla je da su sa zadovoljstvom pružili logističku podršku. 
-Drago nam je da je prepoznata veza između pozorišta i turizma. Kulturni turizam je važna grana, a pozorište je jedan od bitnih faktora koje smo već uključili u naš progam ‘Vikend u Beogradu’ – rekla je ona.

Povezana vest:  U Francuskoj zatvoreni Luvr, Versaj i Ajfelova kula