Borislav_PekicIzložba posvećna Pekiću u Kulturnom centru Srbije u Parizu 

Izložba posvećena srpskom književniku Borislavu Pekiću biće otvorena sutra u Kulturnom centru Srbije u Parizu, povodom obeležavanja 80 godina od rođenja tog pisca, saopšteno je iz Biblioteke grada Beograda. 
U saopštenju se navodi da je ta izložba prvi put priređena pre dve godine u atrijumu Biblioteke grada Beograda, a da je sada prevedena na francuski jezik i dopunjena novim plakatima. 
-Izložba beleži sve važnije momente iz života i stvaralaštva Borislava Pekića, od detinjstva i porodičnih albuma do značajnih nagrada i priznanja – piše u saopštenju. 
Tri knjige „Zlatnog runa“ su prevedene i objavljene u Francuskoj, a cilj predstojeće izložbe je da se podstaknu francuski prevodioci i izdavači da objave i ostale Pekićeve knjige. 
Izložbu prati i bogat katalog na francuskom i DVD sa francuskim titlom. 
Tokom izložbe, na inicijativu autora projekta Olge Krasić- Marjanović, biće prikazan i televizijski film „Tamo gde loze plaču“ u produkciji Dramskog programa RTS-a, autora Radmile Radaković i Dragomira Zupanca, u kome Tihomir Stanić, tumačeći lik pisca, govori odlomke iz njegovih Dnevnika. 
Izložbu u Kulturnom centru Srbije u Parizu,otvoriće ambasador Srbije u Francuskoj Dušan Bataković, direktor Biblioteke grada Beograda, Jasmina Ninkov i autor Olga Krasić-Marjanović, a postavku izložbe u Parizu omogućilo je Ministarstvo kulture Srbije. 

Povezana vest:  2CELLOS na proleće u Beogradu!