Roman Draška Miletića „Kalendari“ 

kalendariGrafički atelje „Dereta“ ispravio je „nepravdu“ nanetu romanu Draška Miletića „Kalendari“, objavljenom krajem prošle godine, i koji je stigao da uđe u širi izbor za Ninovu nagradu, a nije imao zvaničnu promociju koja je održana danas u promotivnom centru ovog izdavača. 
O Miletiću, kome je isti izdavač objavio roman „pH“ koji je 2007. stigao u uži izbor za Ninovu nagradu, govorio je urednik oba dela i književni kritičar Petar Arbutina koji je „priznao“ da je Miletića doveo kod „Derete“ i da se brinuo kako će prosečni čitalac prihvatiti „Kalendare“, jer je autor imao hrabrosti da napiše prozno delo „protiv svih literarnih pravila“. 
Miletić je imao intelektualne hrabrosti, smatra Arbutina, da neke poznate stvari kaže na drugačiji način od očekivanog, tako da će svaki čitalac moći i da ga pročita drugačije i protumači iz ličnog ugla. 
Arbutina je insistirao da kroz neveliki tekst provejava duh, atmosfera Mediterana, kao i dah smrti, jer jedan od dvojice braće Kuga odbrojava svoje poslednje dane. 
Autor je pozvao penzionisanu profesoricu Veru Dražić Jovanović da prokomentariše roman kao obavešteni čitalac i ona ga je ocenila kao roman-slagalicu koja se sklapa tokom čitanja da bi se tek na kraju otkrilo šta predstavlja. 
Ona je kazala da je na malo strana (175 malog formata) naišla na mnoštvo tema i ideja i tamo gde je autor stavio kraj, ona je kao čitalac počela da „dopisuje“ . 
Za nju je knjiga svojevrsna studija procesa umiranja, gašenja jednog čoveka. 
Miletić je zapazio da su njegovi promoteri roman videli ili kao slagalicu ili kao traganje za merom i načinom, a za njega je bilo bitno kako da nešto kaže, a na čitaocima je da procene da li im odgovara njegovo rešenje tog ključnog problema srpske književnosti.

Povezana vest:  Izložbu "Četiri mačora" videlo više od 5.000 posetilaca