u-znaku-vampira

Dvotomna antologija vampirskih priča srpskih autora
 
U ediciji „Fraktali“ rezevisanoj za dela žanra „slipstrim“, najbolji znalac te simbioze epske, naučne fantastike i književnosti glavnog toka Goran Skrobonja objavio je u svojoj izdavačkoj kući „Paladin“ tematsku antologiju  priča o vampirima srpskih autora.
Uspešan pisac i prevodilac, Skrobonja piše u predgovoru da je „popustio pred navaljivanjem dobronamernih prijatelja“ da raspiše konkurs za priče o vampirima jer taj podžanr klasičnog horora je već nekoliko godina u trendu i stižu nam gomile prevedenih knjiga, a „vampiri su naše gore list“.
Priređivač otkirva da se pozivu da pošalju originalnu priču na temu vampira nisu odazvali oni koje je očekivao a koji bi sledili modele najpopularnijih stranih serijala („Sumrak“ „Prava krv“ ) pa čak ni njegove kolege koji se bave isključivo pisanjem „slipstrim“ proze, već trenutno najisktaknutiji „mejnstrim“ pisci i spisateljice srpske književnosti..
Njih je zagolicalo da se oprobaju u žanru na koji književni kritičari gleđau sa prezirom stavljajući vampire na dno skale literarnih vrednosti. Skrobonja se suočio i sa problemom kako da prispele priče „upakuje“, pa pošto se pokazalo da je je autora oba pola skoro izjednačen broj, opredleio se da priče podeli u dva toma „U znaku vampirice (ženske priče o krvopijama)“ i “ U znaku vampira (muške priče o krvopijama) koji imaju 13 odnosno 19 pripovetki.
Priređujući ova dva toma Skrobonja je bio prijatno iznenađen raznovrsnošću ideja, pristupom tom žanru i visokim kvalitetom proze što je pokazalo da su autori veoma ozbiljno shvatili zadatu temu.
Čitaoci će se prijatno iznenaditi kada pogledaju sadržaj sa imenima autora među kojima su mnogi poznati, višestruko nagrađivani i omiljeni pisci sa bogatom bibliografijom, koje ne treba posebno predstavljati.
Među damama koje se nisu ustručavale da potpišu vampirske priče su između ostalih: Jelena Lengold (Evropska nagrada) Mirjana Đurđević (regionalna nagrada Meša Selimović), Laura Barna (najuži izbor za NIN-ovu), Veronika Santo (Sfera),
dok su se na listi autora našli: Vasa Pavković, Miomir Petrović, Ilija Bakić, Vule Žurić, Srđan Srdić, Oto Oltvanji, Zoran Pešić Sigma, Boban Knežević ….
Ovom antologijom, koja služi na čast autorima ali i priređivaču koji je takođe autor jedne priče, Skrobonja je pokazao dobar pisac može da načini izlet u žanr kao što je vampirski i da ne snizi standarde na koje je navikao svoje verne čitaoce .

 

Povezana vest:  Beogradske Perverzije odložene za 13. novembar