Paja_Jovanovic

Godišnjica smrti čuvenog Paje Jovanovića

 

Pre 55 godina, 30. novembra, u Beču, umro je jedan od najvećih srpskih umetnika i predstavnik akademskog realizma, Paja Jovanović. Ovaj umetnik, inspirisan srpskom istorijom, zahvaljujući izuzetno bogatom opusu, naročito delima sa temama iz narodnog života, scenama iz patrijarhalnog zivota i onih sa istorijskom tematikom snažno je i široko uticao na likovno obrazovanje, kulturu, ali i na rodoljublje naroda.

Gotovo svaka srpska kuća je imala neku njegovu reprodukciju sa temom iz srpske istorije ili iz narodnog života. Jovanović je rođen Vršcu 1859. godine, u porodici profesionalnog fotografa. Veoma rano je ispoljio slikarski talenat. Prvo likovno obrazovanje stekao je u svom gradu, a kao mladić – student otišao je u Beč gde je diplomirao na Bečkoj Akademiji Umetnosti Jovanovićeve slike su se veoma dobro prodavale u Londonu i 1883. prelazi tamo da živi i radi. Dobra prodaja mu je omogućila duga putovanja po Evropi i Africi.

Povezana vest:  Završen novembarski deo 17. Beogradskog festivala igre

Godine 1888. izabran je za člana Srpske Kraljevske Akademije, a njegova dela dobijaju mnoge nagrade i priznata su širom sveta, a izlagana su u Beču i u Berlinu. Od 1895. posvećuje se izradi istorijskih kompozicija, kao što su „Seoba Srba“, „Proglašenje Dušanovog zakonika“, „Takovski ustanak“, „Mačevanje“, „Kićenje neveste“…

Jovanović i njegov talenat zaslužni su i za ikonostase u Sabornoj crkvi u Novom Sadu i crkve u Dolovu, kao i za prizore iz života Svetog Save za Sabornu crkvu u Sremskim Karlovcima. Međutim, od 1905. godine, u stvaralaštvu Jovanovića preovlađuje slikanje portreta, pa je svojom četkicom ovekovečio vladare, političare, aristokrate, crkvene dostojanstvenike…

Povezana vest:  Kraljevski flamanski balet iz Belgije otvara Beogradski festival igre

Poznati slikar je za života ostavio Muzeju grada Beograda svoje brojne radove, od početnih skica do reprezentativnih portreta i istorijskih kompozicija. Njegov Muzej nalazi se u ulici Kralja Milana, a nakon rekonstrukcije otvoren je na 150-tu godišnjicu njegovog rođenja, 2009. godine. U Muzeju se može videti kako je izgledao njegov atelje, kao i slikarski pribor, liena dokumenta, diplome, medalje, beleške umetnika, deo prepiske i fototeka većine radova. Po želji ovog velikog umetnika, urna sa pepelom preneta je iz Beča u Beograd i čuva se u njegovom Legatu.

Povezana vest:  Treći Ilustrofest na beogradskoj tvrđavi od 22. do 25. jula