U okviru 53. BEMUS-a 05.11. u Kolarčevoj zadužbini održaće se veoma atraktivan koncert srpskog kamernog ansambla „13 gudača“ na kome će nastupiti ruski violončelista Denis Šapovalov, koji je bio gost Beograda pre desetak godina u okviru Čelo Festa. Šapovalov se predstavlja u dvostrukoj ulozi kompozitora/aranžera i soliste na dva instrumenta – klasičnom i električnom violončelu, te će u prvom delu programa uz klasičan repertoar predstaviti beogradskoj publici i svoj ‘Bravurozni koncert’, dok ćemo u drugom delu slušati njegove originalne obrade numera grupe Pink Flojd.

Program će se sastojati od sledećih dela: Vivaldi – Koncert za violončelo, gudače i kontinuo, RV 413; D. Šapovalov – Bravurozni koncert, Omaž grupi Pink Flojd -aranžmani: D. Šapovalov.

Povezana vest:  Završava se manifestacija "Dani Sarajeva u Beogradu"

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Kolarca.

Denis Šapovalov (Denis Shapovalov) je ruski čelista, dirigent i kompozitor. Osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom muzičkom takmičenju Čajkovski 1998. godine. Nastupao je na mnogim međunarodnim festivalima u Rusiji, Gruziji, Jermeniji, Litvaniji, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Francuskoj i mnogim drugim zemljama. Šapovalov je sarađivao sa Simfonijskim orkestrom Čajkovski, Akademskim simfonijskim orkestrom Sanktpetersburške filharmonije, Kamernim orkestrima „Moskovski virtuozi“ i ,,Moskovski solisti“, Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija, Londonskom filharmonijom, Tokijskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Bratislave, i mnogim drugima. Šapovalov radi sa istaknutim dirigentima, kao što su: Vladimir Fedosejev, Jutaka Sado, Vladimir Spivakov, Jurij Bašmet, Tomas Sanderling, Džonatan Bret, Li Rejnolds… Redovno drži majstorske kurseve u Rusiji i inostranstvu kao gostujući profesor, a 2014. godine je pokrenuo projektnu nastavu „Cello Travel International Academy“. Uspešno je debitovao u dvoranama Tonhale u Cirihu, Palau di Musica u Valensiji, moskovskoj koncertnoj dvorani Zarjadje i bečkom Muzikferajnu.  Ovaj violončelista je aktivan učesnik  različitih projekata savremene muzike. U novijem periodu predstavlja širom sveta svoj novi cross-over projekat „Omaž grupi Pink Flojd” za električno violončelo.  Svira na instrumentu firme Yamaha.

Povezana vest:  Cirque Éloize sa predstavom "iD" prebacuje se u Sava centar

Kamerni ansambl „13 Gudača” osnovan je 2016. godine na inicijativu vanrednog profesora i violončeliste Srđana Sretenovića. Ovaj naziv ansambla inspirisan je zlatnim dobom kamernog muziciranja u Srbiji kada je gudački orkestar ,,Dušan Skovran” pod upravom profesora Aleksandra Pavlovića brojao 13 muzičara i kada su nastajala brojna dela savremenih srpskih kompozitora za pomenuti orkestar i upravo taj broj muzičara. Do 2021. godine ansambl je uglavnom nastupao u okviru gudačkog kvarteta „4 Gudača”. U 2017. godini kvartet je zabeležio nekoliko zapaženih nastupa. Kvartet je do sada izveo i snimio kvartete Miloja Milojevića i Nataše Bogojević, Svetlane Savić, Svetlane Maksimović i Dmitrija Šostakoviča (Gudački kvartet br. 3). Neka od ovih dela nalaze se na kompakt disku,,Komadi vremena“. Gudački kvartet ansambla čine: Dušan Panajotović (prva violina), Miloš Stevanović (druga violina), Marina Popović (viola) i Srđan Sretenović (violončelo). Umetnički rukovodilac Kamernog ansambla ,,13 gudača” je proslavljeni violončelista, dirigent i profesor Fakuteta muzičke umetnosti u Beogradu Srđan Sretenović.

Povezana vest:  Frida Kalo - život posvećen slikarstvu i ljubavi