deciji_festival_znakPreko dve i po hiljade učesnika na  Međunarodnom festivalu pozorišta za decu
Sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu koje se održava оd 16. dо 22. mаја 2010. godine u Subotici ugostiti preko 2.500 hiljade učesnika iz celog sveta.
Svim festivalskim programima i predstavama u Subotici i drugim gradovima u Srbiji prisustvovaće oko 25.000 gledalaca.
U okviru takmičarkog programa, u periodu od 17. do 21. maja, biće prikazano 20 predstava za decu iz 14 zemalja (Slovenija, Izrael, Španija, Češka, Francuska, Rusija, Belorusija, Republika Koreja, Mađarska, Poljska, Rumunija, Bugarska, Slovačka i Srbija) i to na dve lokacije – u Narodnom pozorištu (scena „Jadran“) i u Pozorištu „Deže Kostolanji“. Odabir predstava zasnovan je na visokim profesionalnim standardima, a naglasak je na raznovrsnosti formi i pristupa. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.
U okviru takmičarskog programa će biti prikazane predstave u konkurenciji za nagrade ovogodišnjeg Festivala, a u pripremi je i bogat prateći program u okviru kog će biti održani forumi, radionice, izložbe, filmski program i književne promocije. Festival će i ove godine ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola iz Srbije i celog sveta.
Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade:
1.Grand prix za najbolju predstavu u celini
2. Specijalna nagrada za originalnost i fantaziju
3. Nagradu za najbolju režiju
4. Nagradu za najbolju scenografiju
5. Nagradu za najbolju originalnu muziku
6. Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka
7. Nagrade za glumačko majstorstvo (7 ravnopravnih nagrada)
O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa – akademik prof. dr Henrik Jurkovski (Poljska) – predsednik žirija, prof. dr Anatolij Kuliš (Rusija), akademik dr Luko Paljetak (Hrvatska), An-Fransoaz Kabanis (Francuska) i mr Miroslav Radonjić (Srbija).
Festivalske predstave gostovaće širom Vojvodine i Srbije, a biće održana i repriza Festivala u Segedinu, u susednoj Mađarskoj.
Težište ovogodišnjeg Festivala biće na slovačkom pozorišnom stvaralaštvu za decu koje će biti predstavljeno kroz posebne programe – izložbe, predavanja, pozorišne predstave u takmičarskom i pratećem programu, kao i kroz Međunarodni susret lutkarskih akademija (u kome će učestvovati i studenti VŠMU iz Bratislave) i Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti (gde će, između ostalog, učestvovati i eminentni slovački pozorišni stručnjaci).
Povezana vest:  Kusturičina opera uskoro u Sava centru