mala_sirena_bosko_buhaUručenjem nagrada najboljim predstavama zatvoren 15. Festić
Uručenjem nagrada najboljim predstavama i umetnicima u selekciji profesionalnih pozorišta i dečjih dramskih grupa, večeras je u Pozorištu „Boško Buha“ svečano zatvoren 15. Festival pozorišnih predstava za decu – Festić.
Žiri 15. Festića u sastavu: reditelj Ljiljana Todorović, dramaturg Jelena Popadić i glumica Bojana Stefanović, jednoglasno je odlučio da Gran pri Festića dobije predstava „Guskalica“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.
Prema oceni žirija, zahvaljujući maštovitom konceptu, izvrsnoj animaciji lutaka, ova predstava odlično komunicira sa publikom kojoj je namenjena, pričajući toplu ljudsku plemenitu priču.
Nagradu za najbolju režiju dobio je reditelj ove predstave Jovan Caran „zbog izuzetnog autorskog pečata koji je predstavi dao ne samo inovativnom, doslednom i preciznom režijom, već i maštovitom scenografijom i izradom papirnih lutaka“.
Nagradu za najbolju mušku ulogu žiri je ravnopravno dodelio Viktoru Saviću za ulogu u predstavi „Mala sirena“ Pozorišta „Boško Buha“ i Zoranu Cerovini u predstavi Kraljevačkog pozorišta „Ružno pače“. Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Andrijana Tasić za nadahnutu glumačku transformaciju i ostvarena tri lika u predstavi „Mala sirena“.
Pored stalnih festivalskih nagrada, žri je dodelio i nagradu za koreografiju Mojci Horvat, za predstavu „Mala sirena“, jer „u neverovatnoj meri doprinosi kvalitetu predstave, mastovitošću, lepotom i muzikalnošću svakog koraka“.
Nagradu za kolektivnu igru ravnopravno su poneli ansambl Kraljevačkog pozorišta i ansambl Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.
Nagradu za kostim dobio je Stefan Savković za kostimografsko rešenje u predstavi „Ružno pače“ Kraljevačkog pozorišta, a za scenografiju Jelena Milić-Zlatković za predstavu „Crno jagnje“ Puls teatra iz Lazarevca.
Žiri Bloka „Deca za decu“ 15. Festića za najbolju predstavu u celini ocenio je „Sosin bundolov“ u izvodjenju Dečje scene Gradskog pozorišta iz Jagodine.
Povezana vest:  „Adrenalin“ Zlatana Ibrahimovića u prodaji