booksMeđunarodni dan knjige za decu – 2. april

Međunarodni dan knjige za decu, 2. april, u Srbiji će biti obeležen nizom programa i manifestacija sa ciljem da se deci i mladim čitaocima osiguraju ravnopravni uslovi da dođu do knjige, prilike da otkriju njene lepote, vrednosti i tajne.
Kako je saopštila Srpska sekcija IBBY-a (Međunaordni odbor knjiga za mlade) u cilju promovisanja književnosti i čitanja među decom u nekoliko gradova u Srbiji biće organizovane različite aktivnosti u čast knjige, čitanja i stvaranja za decu.
Centralna manifestacija obeležavanja Međunarodnog dana knjige za decu biće organizovana u Nišu 2. aprila kada će biti otvoren republički literarno-likovni konkurs „U slavu Cara Konstantina“, koji organizuje Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ iz Niša.
Literarni deo konkursa vezan je za pesme inspirisane Konstantinom Velikim, Milanskim ediktom i motivima Vizantijskog carstva. Likovni deo konkursa odnosi se na slike, ilustracije naslovnih strana zamišljenih knjiga, inspirisane motivima iz života Konstantina Velikog.
Istog dana u Beogradu će biti otvoreno 12 izložbi knjiga pod nazivom „S knjigom kroz svet odrastanja“ koje organizuje Biblioteka grada Beograda u svojim opštinskim odeljenjima i nagradni literarno-likovni konkurs „iSTRIPuj svoju priču „Dečjeg odeljenja BGB ZMAJ.
U Požegi će 12. aprila biti organizovan stručni skup IBBY „Zajednički letnji program čitanja“ na kome će učestvovati bibliotekari dečjih odeljenja biblioteka Požege, Inđije, Kovačice, Sremske Mitrovice, Čačka i bibliotekari Zlatiborskog okruga.
Međunarodni dan knjige za decu obeležava se od 1967. godine svakog 2. aprila na rođendan Hansa Kristijana Andersena.

Povezana vest:  Roman koji daje glas nevidljivima - "10 minuta i 38 sekundi na ovom čudnom svetu" Elif Šafak u prodaji od 9. septembra