Izlozba POLETPosle velikog uspeha u Beogradu, izložba Polet se u Noći muzeja seli u Novi Sad!

Izložba prikazuje izbor novinskih oglasa objavljivanih u nedeljniku „Ekonomska politika“ u periodu od 1969. do 1980. godine. U pitanju je svojevrsna antologija tog vremena koja vizuelnim narativom oslikava odnos tržišta i privrede, potrebu za približavanjem potrošačima i proširenje marketinških pravila i filozofije.
Drugu polovinu šezdesetih godina prošlog veka u Jugoslaviji obeležio je pokušaj velike privredne reforme, odnosno odlučnog i odlučujućeg uvođenja tržišta u socijalističku ekonomiju. Promene u privrednom sistemu dovele su do prave revolucije u odnosu privrede prema potrošačima. Preduzeća i banke počinju da se bore za svoju poziciju na tržištu, tražeći svoj prostor u javnosti. Uspostavljanje nove tržišne ekonomije iznedrilo je i novu estetiku, upravo onakvu kakva će biti prikazana na izložbi: nesvakidašnji spoj zapadnih tekovina i socijalistickog estetizma, progresivna likovnost, duhovitost i visoki konceptualni dometi.
Izložba će biti postavljena u likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Bogata vizuelna građa sistematično je kategorizovana na preko 50 svetlećih panoa koji na najbolji način prenose duh vremena i svedoče o društvenom ustrojstvu tog doba.
Izložbu Polet podržao je NIS kao društveno odgovorna kompanija u okviru programa pod nazivom Kultura bez granica. Produkcija izložbe: studio Metaklinika. Autorski tim: studio Metaklinika, Mijat Lakicević, studio Petokraka.
Izložba se otvara 17. maja u 20 časova, a 18. maja u okviru Noći Muzeja pozivamo vas na specijalno vođjenje i razgovor sa autorima postavke.
Osetite oglašavanje na jugoslovenski način!

Povezana vest:  Zoran Hristić i Mimo Kutikio dobitnici Nagrade za životno delo Mali princ Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici