Bariton_Nikola_MijailoviCBariton Nikola Mijailović 10. aprila u Narodnom pozorištu
Bariton Nikola Mijailović nastupiće 10. aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u naslovnoj ulozi u operi „Evgenije Onjegin“ Petra Iljiča Čajkovskog.
U operi koju je režirao Radoslav Zlatan Dorić, pod dirigentskom upravom Johanesa Harnajta nastupiće i solisti Dejan Maksimović, Suzana Šuvaković Savić, Nataša Jović Trivić i Živan Saramandić, saopšteno je iz Narodnog pozorišta.
Nikola Mijailović rođen je 1973. godine u Beogradu. Završio je klavirski odsek Srednje muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“, a studije solo pevanja započeo je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi svoje majke, profesorke Radmile Smiljanić.
Diplomu je stekao na Konzervatorijumu u Beču 1993. godine, a magistarske studije završio je na Kertis institutu za muziku u Filadelfiji 1996. godine.
Usavršavao se u Pariskoj operi „Bastilja“, Muzičkoj akademiji zapada u Santa Barbari i Operskoj akademiji „Renata Skoto“ u Savoni.
Pevačko obrazovanje zaokružio je prestižnom diplomom Akademije za usavršavanje operskih pevača pri Milanskoj skali, gde je boravio od 1997. do 1999. godine.
Debitovao je u Boljšom teatru u Moskvi 1996. godine, u operi „Boemi“, a iste godine pevao je ulogu Marčela u Filadelfiji, pored Lučana Pavarotija. Nastupao je širom sveta, u prestižnim operskim kućama i dvoranama.
Od 2002. godine predaje na Katedri za solo pevanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, kao vanredni profesor.
Bio je član žirija Prvog međunarodnog pevačkog takmičenja „Lazar Jovanović“ 2004. godine, kao i 38. takmičenja mužičke omladine na Kolarčevom narodnom univerzitetu u Beogradu 2008.
Povezana vest:  Nedelja beskompromisnog teatra - Igorovi dani od 24. januara u SNP-u