Likovna kolonija Senjsski rudnik 2Otvorena likovna kolonija „Senjski Rudnik – Grad rudara“

Od 27. do 30. juna, u okviru projekta Evropske unije za osnivanje Regionalnog centra kulturne baštine Senjskog Rudnika, održava se Likovna kolonija „Senjski Rudnik – Grad rudara“.
Učesnici kolonije su umetnici okupljeni oko Udruženja likovnih stvaralaca „Manasija“ iz Despotovca.
Kroz svoj likovni izraz učesnici kolonije će dati viđenje kulturnog, prirodnog i industrijskog nasleđa Senjskog Rudnika u nameri da svojim radom doprinesu bogatom nasleđu Senjskog Rudnika, unaprede likovno stvaralaštvo i kulturu na ovom području.
Umetnički radovi sa ove kolonije biće poklonjeni budućem Regionalnom centru kulturne baštine i činiće deo buduće stalne postavke.
„Volim da učestvujem u akcijama koje pomažu lokalnoj umetničkoj sceni. Inspiracija mi je ceo despotovački kraj. A najinspirativniji su mi u Senjskom rudniku sami industrijski elementi, infrstruktura, posebno ulaz u Aleksandrov potkop, kao i toranj lifta i parna mašina kojima se silazi u samo okno.“- prvi su utisci Dobrice Obradovića, likovnog umetnika iz Beograda i učesnika likovne kolonije.
Kao kolevka industrijalizacije i prvog modernog rudnika uglja u Srbiji, Senjski Rudnik je mesto izuzetnog značaja i potencijala. Lepota prirodnog okruženja, bogatog žargona i nematerijalnog nasleđa daju dodatnu vrednost lokalitetu, zbog čega je Senjski Rudnik atraktivna lokacija za buduću turističku atrakciju.
Projekat „Senjski Rudnik – Regionalni centar kulturne bastine“ koji se finansira iz donacije Evropske unije, prvi je projekat u regionu Zapadnog Balkana koji se bavi rehabilitacijom industrijskog nasleđa i problemom stagnacije sa kojim se suočavaju industrijska naselja.
Cilj projekta je revitalizacija ovog rudarskog gradića i pružanje mogućnosti za njegov dalji razvoj, kao i dodavanje ove, buduće, turističke atrakcije već bogatoj muzejskoj ponudi i prirodnim lepotama u Srbiji. Krajnji cilj je privlačenje turista i održivi razvoj lokalne zajednice Senjskog Rudnika.
Jedan od konkretnih rezultata projekta biće osnivanje Regionalnog centra kulturne baštine u Senjskom Rudniku, a namera Ministarstva kulture i informisanja i Opštine Despotovac i je da se Senjski Rudnik kao prvo mesto ovog tipa u Srbiji uvrsti u Rutu evropskog industrijskog nasleđa.

Povezana vest:  Rasprodate Perverzije, nastavak u januaru!