AFERA-KOLUMBONovi istorijski triler Stiva Berija „Afera Kolumbo“

Za armiju čitalaca kojima je ime Stiva Berija veoma dobro poznato jer je kod nas objavljeno nekoliko njegovih paleotrilera ne treba više reći osim da se upravio pojavio njegov novi roman „Afera Kolumbo“ u izdanju „Vulkana“.
Međutim, za one koji sada prvi put čuju za njegovo ime Beri (58) je bio uspešni advokat pre nego se potajno vratio svojoj ljubavi iz đačkih dana – pisanju. Uzimao je časove kreativnog pisanja ali mu jer trebalo 15 godina da napiše prvi roman „Ćilibarska soba“ koji mu je odbilo 85 izdavača pa je rukopis prepravljao pet puta dok ga 2003. nije objavio „Balantajn buks“.
Kada je ovaj izdavač shvatio da je našao zlatni rudnik odmah se sledeće godine pojavio drugi roman „Proročanstvo Romanov“ i nova internacionalna zveda na tržištu komercijalnih -bestsler knjiga, bila je etablirana.
Zahvaljujući „Alnariju“ ubrzo su i srspki čitaoci imali priliku da se sretnu sa ovim piscem preko „Proročanstva Romanov“ i od tada je svaka nova besteler u svetskim razmerama. Pored pisanja Beri je osnovao Međuanardno udruženje pisaca trilera koje ima 2000 clanova i Fondaciju „Istorija je važna“ koja podstiče istraživanje istorje.
Beri kaže da može da zahvali časnim sestrama kod kojih se školovao što se naučio disciplini potrebnoj da se pomno prikupi građa za novi roman, a zatim da se pažljivo napiše da deluje veoma uverljivo.
Za proteklih 10 godina objavio je oko 15 romana koji su prevedeni na 40 jezika i prodaju se u 51 zemlji u ukupnopm tiražu od 14 miliona primeraka.
Knjige koje su do sada prevedene na srpski: osim “ Romanova“ su „Pariska osveta“, „Carska potera“, „Templarska ostavština“, „Aleksandrijska veza“, „Tajna grobnice“. Svi naslovi su iz serijala u kome glavnu ulogu igra Kiton Malone, bivši operativac američkog Ministarstva pravde koji je odlučio da se povuče i otvori antikvarnicu ali ga stare veze uvek iznova uvlače u neke komplikovane slučajeve vezane za dalju i bližu prošlost.
Novi naslov „Afera Kolumbo“ ne pripada ovom serijalu što je izvesno osveženje, iako će mnogima nedosatajati šarmatni, pametni i vešti Malone, ali neka ne ocajavaju jer još nije prevedeno nekoliko naslova u kojima on igra glavnu ulogu.
Beri ima običaj da na kraju svakog romana napiše svoje napomene u kojima jasno navodi šta se od onoga što je uneo u priču stvarno dogodilo i koje su licnosti istorijske a jasno navodi i sve šta je domaštao da bi priču učinio zanimljivijom, uzbudljivijom.
U slucaju romana o Kolumbu,koji je zvanično otkrio Severnu Ameriku, Beri je pokušao da odgovori na pitanje ko je u stvari bio taj čovek koji je oktobra 1492. isplovio iz luke Barselone sa tri broda i krenuo na zapad a da je pre toga obećao španskom kraljevskom paru Izabeli i Ferdinandu da će im pronaći zapadni put do Kine.
Naime, već 500 godina Kolumbo je misteriozna ličnost jer priču da je iz Đenove izgleda po svemu da je on izmislio, a postoje indijakcije da je bio pokršten Jevrej koji je vešto prikrio svoje pravo poreklo da bi ga katolička Spanija prihvatila kada je njegove sunardonike već proterala.
Beri prihvata tu verziju o Kolumbovom jevrejskom poreklu ali i još neke legende koje su se isprele oko tih njegovih putovanja do Novog sveta, posebno poslednjeg 1504.godine kada se nasukao na obali Jamajke koju konkistadori još nisu uspeli da „očiste“ od ratobornih domorodaca.
Šta se događalo na Jamajci dok nije stigao drugi španski brod na pokupi Kolumba i deo preživele posade, dok je njegov ađutant De Tores (ispostavlja se da je i on Jevrej) odlučio da ostane na tom ostrvu misterija je koju do sada niko nije rešio. Da li je Kolumbo na Jamajci otkrio zlatni rudnik, da li je ostavio kovčege s blagom (i gde) koje je poneo dok je boravio na obali Paname, da li je odabrao ovo ostrvo da tu sakrije blago iz Drugog judejskog hrama koje je nestalo kada su Rimljani osavojili Jedrusalim?
To su pitanja na koja traže odgovor (u romanu) izraleski fanatici, običi lovci na blago, narko donovi koji vladaju Jamajkom ali i sredovečni, nekada slavni novinar, koji je morao da se povuče u anonimnost nakon jednog skandala, a sada treba da spase ćerku sa kojom je izgubio svaki kontakt nakon smrti njene majke koju je napustio.
Priča počinje na Jamajci i tu je i neocekivano finale ali u međuvremenu akteri se kreću na relaciji Beč, Prag, Florida jer uloga lovaca i lovine se tokom priče stalno menja.

Povezana vest:  Počele probe predstave "Čista kuća" u Ateljeu 212