Branislav_NusicNušićevi dani u Smederevu počinju sutra

 

Manifestacija „Nušićevi dani“ počeće sutra u Smederevu, otvaranjem izložbe „Humanitarne predstave i koncert u srpskim pozorištima do 1941“, koju je osmislila Aleksandra Milošević, kustos Muzeja pozorišne umetnosti Srbije.

Teatarske svečanosti u Smederevu posvećene su Branislavu Nušiću, koji je detinjstvo i deo mladosti proveo u tom gradu.

Za otvaranje „Nušićevih dana“ dobitnik nagrade za životno delo na manifestaciji 1992. Nikola Simić izvešće komediografsko delo „Sladak kupus s ovčetinu, pa izvol’te na samoubistvo“. Komediju su zajednički napisali Milovan Janjuš i Slavko Simić.

Povezana vest:  Otvaranje prve retrospektivne izložbe fotografija sa Šabačkog letnjeg festivala

Drugog dana manifestacije u nezvaničnom programu Pan teatar iz Beograda igraće adaptiranu bajku A. S. Puškina „Bajka o ribaru i ribici“. Tekst je adaptirala i predstavu režirala Melita Bihali.

Organizator je najavio predfestivalski program čije predstave nisu u konkurenciji za pojedinačne glumačke nagrade niti interpretacije ansambla. U tom delu programa nastupiće amateri iz Kovina i Petrovca na Mlavi.

Povezana vest:  Pozorište zvezdarište od 15. do 22. aprila

Ponovno „svečano otvaranje“ zakazano je za 19. april kada će se pozorišnoj publici obratiti dramski pisac Siniša Kovačević.

Festivalski program otvoriće ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke komedijom „Narodni poslanik“ u režiji Nikole Pejakovića.

U festivalskom delu programa do zatvaranja 25. aprila nastupiće pozorišta iz Beograda, Niša, Leskovca a poslednje večeri ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo Milija Vuković imaće glumačko veče sa prijateljima.

Povezana vest:  „Dioklecijan" Ivana Ivanjija u izdanju Lagune od petka u prodaji

Laureat, Milija Vuković, član je ansambla kruševačkog pozorišta, koje na ovogodisnjim „Nušićevim danima“ ne nastupa.