Foto Janina Zagar 12 Izložba ‘Svetovi i junaci’ u Zagrebu

U okviru 46. Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF, u Kulturnom centru Travno u Zagrebu će u utorak, 10. septembra, u 17h, biti otvorena izložba posvećena srpskom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu za decu pod nazivom „Svetovi i junaci“.
Ova izložba, koja je do sada bila otvorena u Ljubljani i Subotici, nastala je u okviru obeležavanja jubileja – dvadeset godina Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, a istovremeno je i deo evropskog projekta Puppet Nomad Academy 3 (Lutkarska nomadska akademija 3) koji sufinansira Evropska komisija u okviru programa Kultura 2007-2013.
Izložbu „Svetovi i junaci“, koja obuhvata građu iz arhiva Dečjeg pozorišta Subotica; Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, Zrenjanin; Pozorišta mladih, Novi Sad; Pozorišta lutaka „Pinokio“, Zemun; Malog pozorišta „Duško Radović“, Beograd; Pozorišta „Boško Buha“, Beograd; Pozorištanca „Puž“, Beograd; Pozorišta za decu, Kragujevac; Pozorišta lutaka Niš i Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, te građu iz privatnih kolekcija i fonda Pozorišnog muzeja Vojvodine, realizovali su Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, Pozorišni muzej Vojvodine iz Novog Sada i Mini teatar iz Ljubljane kao nosilac projekta. Autorka izložbe je Ljiljana Dinić.
Lutke, kostimi, skice, fotografije i rekviziti svedoče o lutkarskim i dramskim pozorišnim ostvarenjima inspirisanim književnošću za decu, bajkama i folklornim nasleđem celog sveta, a dela su umetnika iz Srbije, regiona i šire.
Izložba predstavlja prvi ovakav poduhvat u Srbiji, jer ne postoji stalna postavka posvećena ovom vidu stvaralaštva, pa su eksponati prikupljeni specijalno za ovu priliku.

Povezana vest:  Matija Bećković: još jedno slavno pero domaće književnosti u Mascomovom autorskom katalogu