ARSEN DEDIC  INDEXI„Indexi i prijatelji – SVE OVE GODINE“ koncert posvećen Davorinu, Bodi, Đoki, Đorđu i Encu…

Koncert „Indexi i prijatelji“ koji će se 10. oktobra održati u beogradskom Sava centru, posvećen je Davorinu Popoviću, Slobodanu-Bodi Kovačeviću, Đoki Kisiću, Đorđu Novkoviću i nedavnom preminulom bivšem klavijaturisti Indexa i tvorcu hita po kome ova serija koncerta i nosi naziv „Sve ove godine“ Encu Lesiću. Naravno, ovo je i omaž jednoj od najvećih grupa sa prostora bivše Jugoslavije, legendarnim Indexima koja je osnovana pre 51-ijedne godine, daleke 1962.godine.
Zanimljivo je da je nedavno preminuli Enco Lesić najplodiniji producentski i kompozitorski rad imao u Beogradu radeći u studiju „Druga maca“ odakle su „izašli“ mnogi hitovi ali i pevači i grupe. U januaru 1972. godine, u emisiji „Maksimetar“ TV Beograd, Indexi su prvi put otpevali Encovu pesmu „Sve ove godine „. Kako kaže Fadil Redžić, uz pokojnog gitaristu Bodu Kovačevića i najveći autor velikih hitova Indexa, grupa je ovu pesmu objavila, kako su tada rekli „reda radi“. Niko nije ozbiljno računao s njom, ni bend ni izdavač, no publika je mislila drugačije. Kad su je prvi put izveli na koncertu, dogodilo se nešto do tada neviđeno: publika ih je zvala na bis 6 puta samo da sviraju tu stvar. Pesma je postala ogroman hit doživela je čao oko 25 različitih verzija, uključujući i verziju Bijelog dugmeta.
Podsećanja radi, koncertni spektakl posvećen Indexima održaće se u Sava centru, 10.oktobra sa početkom od 20 časova. Ulaznice se nalaze u prodaji z po ceni od 1500, 1900 i 2300 dinara, na blagajni Sava centra, u prodavnici Jugoton (Nušićeva 27) i svim prodajnim mestima Eventima.
Muzičari koji su nekad svirali u Indexima doputovaće isključivo zbog ovog projekta iz raznih krajeva sveta. Fadil Redžić stiže iz SAD-a, Neno Jurin iz Slovenije, Ranko Rihtman iz Izraela, Miroslav Šaranović iz Nemačke, a Peco Petej iz Splita a u Beogradu će im se pridružiti nekadasni član Indexa, Kornelije Bata Kovač. Bezvremenske hitove Indexa na predstojećim koncertima pevaće: Arsen Dedić, Željko Bebek, Dado Topić, Hari Mata Hari, Halid Bešlić, Massimo, Mladen Vojičić – Tifa, Seid Memić – Vajta, Tarik Filipović, Branko Đurić Đuro, Kaliopi, Kiki Lesendrić, Jelena Tomašević, Tarik Filipović i drugi.
Prošle godine velikim koncertom u Sarajevu obeležena je 50-godišnjica osnivanja Indexa.
O tome da Indexi i njihov opus živi i danas najbolje govori uvek prisutan interes za sjajne koncerte „Indexi i prjatelji“, rasprodane dvorane i svakako kultne pesme Indexa koje su već odavno postale hitovi naših prostora – „Sanjam“, „Svijet u kojem živim“, „Bacila je sve niz rijeku“, „Sve ove godine“, „Da sam ja netko“, „Balada“, „Ti si mi bila u svemu naj“ , „Jutro će promijeniti sve“ samo su neke od njih.

Povezana vest:  Brajan Feri pevao na svadbi Kejt Mos