znamenje-andjela-koriceUskoro novi roman Dejana Stojiljkovića „Znamenje anđela“

U izdanju izdavačke kuće Laguna uskoro će se pojaviti novi roman Dejana Stojiljkovića „Znamenje anđela“. Novi roman autora bestselera „Konstantinovo raskršće“ i „Duge noći i crne zastave“ smešten je u pozne dane Rimske imperije i doba začetka slavnog Vizantijskog carstva.
Tema novog romana dobitnika nagrade „Miloš Crnjanski“ jeste veliki progon hrišćana pod Dioklecijanom i Galerijem krajem III i početkom IV veka, kao i ratovi sa Persijom, britanska osvajanja i građanski rat koji nastupio nakon raspada tetrarhije.
Godine 297. rimski cezar Galerije krenuće u osvetnički pohod na Istok da se obračuna sa Persijom i njenim vladarom. U velikoj armiji naći će se tri čoveka koje povezuje nevidljiva nit sudbine i čija će dela označiti osvit jednog novog doba i uzdizanje jedne nove vere – hrišćanstva.
Galerije, veliki progonitelj hrišćana, i ne sluti da pod njegovom zastavom jašu tri čoveka koji će jednog dana postati hrišćanski sveci i utrti put jednom novom carstvu. Najstariji među njima je Georgije, stameni i harizmatični general iz Kapadokije, u istoj legiji je i tribun Dimitrije iz bogate senatorske porodice iz Soluna… Najmlađi se zove Flavije Valerije Konstantin, sin Galerijevog suvladara Konstancija Hlora, hrabri konjički oficir i naslednik prestola na Zapadu.
O svom novom romanu Stojiljković kaže: „Glavni junaci romana su tri rimska vojnika koji će postati hrišćanski sveci – Georgije, Dimitrije i Konstantin. U prvom delu romana opisan je pohod na Persiju u kojem su učestvovali sva trojica. Radnja se zatim pomera u Egipat, veliku luku Aleksandriju, a onda čitalac kreće na proputovanje kroz tadašnje Rimsko carstvo, od Nikomedije u Maloj Aziji, preko Naisusa i Singidunuma, Galije, sve do Hadrijanovog zida u Britaniji gde je Konstantin Veliki ratovao sa Piktima. Žanrovski, roman je istorijska drama, ali ima tu svih onih velikih motiva u književnosti… Rata, ljubavi, prijateljstva, vere, nade… Poseban ‘začin’ je hrišćanska mistika, priče o anđelima i starozavetne legende, zatim grčka i rimska mitologija. S obzirom na to da se radi o dva sveca koji se često slave kod nas, Sveti Đorđe je, recimo slava moje porodice, verujem da će čitaocima biti zanimljivo da pročitaju sve te zanimljive detalje iz njihovih biografija, a ima ih dosta.“
Od jermenskih pustinja, preko slavnih egipatskih gradova, od Naisusa i Singidunuma, sve do britanskih magli i zidina večnog Rima, iskovana u krvi i plamenu bitke, kaljena strašću, ljubavlju i nadom, dolazi priča o ljudima koji su promenili tok istorije i srušili jednu imperiju da bi na njenom zgarištu sazidali novu. Istovremeno, to je priča o snazi vere i prijateljstva, o najvećem progonu hrišćana u istoriji, o poslednjim danima Rima i začetku slavnog Vizantijskog carstva, o dva sveca koji su umrli za Boga u koga veruju i trećem, koji je poverovao u snagu Krsta.

Povezana vest:  Britanska spisateljica Aleksandra Poter - Alnarijeva gošća na Sajmu knjiga