una knjigaRoman mlade spisateljice Une Kozić „Društvo malih veštica“ predstavljen u Zoo vrtu

Roman najmlađe srpske spisateljice Une Kozić (12) koji je napisala pre dve godine, „Društvo malih veštica“ objavljen u izdanju „Admiral booksa“ predstavljen je danas u beogradskom Zoo vrtu.
O knjizi svoje najmlađe autorke izdavač Zoran Rapajić je rekao da je fasciniran onim što je desetogodišnje dete napisalo, da je to roman za odrasle koji je napisala devojčica sa malo godina, koja je mnogo čitala.
-Pre dva dana izdavačka kuća „Admiral books“ predstavila je debitantski roman Miloša Živkovića „Bife Frojd“, oba ova romana objavljena su u ediciji „Kormilo“ u kojoj predstavljamo mlade domaće autore koji su kurs našoj kući – rekao je Rapajić.
Uz graju papagaja i ostalih bučnih žitelja Zoo vrta, o knjizi najmlađe spisateljice za koju je ikada čuo, govorio je direktor Zoo vrta Vuk Bojović. On je siguran da je njen roman prvenac napisan sa samo deset godina, za Ginisovu knjigu rekorda jer je najmlađi pisac za koga zna.
-U vreme kada nam obrazovanje ništa ne valja i niko ne čita, Una se odvažila i napisala roman, ovo je već drugo izdanje romana i nadam se da će ih biti još – kazao je Bojović.
O knjizi ćerke svojih kolega novinara, govorili su Olivera Kovačević i Jovan Antonijević, oboje saglasni da je Una pravo čudo, da je napisala fascinatnu, iskrenu knjigu o tome šta misli njena genaracija, o čemu maštaju.
Prema rečima Kovačević, Unu poznaje od najranijeg detinjstva, oduvek je znala šta hoće, imala je samopuzdanje kakvo njoj samoj kao i njenim roditeljima nedostaje.
Kovačević je istakla da uzbudljivo štivo mlade osobe izuzetnog karaktera, koja je samo jednog dana sela za komjuter i rekla majci da će napisati knjigu, nije samo plod njene bujne mašte već i odraz velikog obrazovanja i razumevanja sveta oko sebe.
-Ona je fenomen, čudo, poruke njene generacije su za sve nas iznenađenje, kompjuterski jezik kojim se ona razumeva sa svojim vršnjacima, nama starijima nije tako nerazumljiv – kazala je Kovačević.
Ona je ispričala da zna da je Una pre nego što je napisala svoj roman mnogo čitala, pročitala je sve knjige „Harija Potera“ i mnoge druge, prvo na maternjem jeziku, a onda i u originalu.
U svom romanu ona vršnjake vodi kroz neverovatne priče o đacima škole za veštice „Venderendi“.Tu nema likova čija se imena izdvajaju, to je priča o ljubavi, prijateljstvu i odanosti, nestašlucima čarobne družine ispričana zapanjujućim jezikom.
-To je vodopad reči prosut u zadivljujućem skladu, kao novinar u penziji dobio sam pravi podstrek da konačno napišem knjigu kakvu svako od nas baveći se ovim poslom poželi da napiše – rekao je Antonijević.
Ozbiljna devojčica, najmlađi srpski pisac ispričala je novinarima na promociji da joj je bilo lakše da napiše knjigu na 230 strana nego da priča o njoj. Knjigu je pisala radi sebe, a ideju je dobila jedne noći. Pisala je roman nekoliko meseci i nikome ništa nije pričala osim najboljoj drugarici.
Knjigu sada mogu svi da pročitaju a Una će se sa svojim čitaocima družiti na Sajmu knjiga 25.oktobra u 18 sati na štandu „Admiral booksa“.

Povezana vest:  Program "Zvezdani tepih" za 25. rođendan Bitef teatra