osvezavanje-memorije-1„OSVEŽAVANJE MEMORIJE“ – izložba ornamenata srpskih srednjovekovnih fresaka

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu će od 6. novembra 2013. do 31. januara 2014. biti domaćin velike izložbe ornamenata srpskih srednjovekovnih fresaka, koja simbolično nosi naziv “Osvežavanje memorije“.
Interes za ornament, kao poseban likovni, znakovni, pa i jezički fenomen, postaje sve veći u svetu vizualizacije svih segmenata savremene komunikacije.
Ornament zapravo predstavlja ukras, šaru, dekorativni detalj u primenjenoj umetnosti i arhitekturi, ali ima veliku lepezu simboličnih značenje, kulturoloških i religioznih, podložnih različitim analizama, pa čak i matematičkom čitanju i tumačenju.
U okviru ove izložbe ornamentu se pristupa sa više strana u pokušaju savremenog čitanja njegovih vrednosti.
Na izložbi će biti prikazano preko 500 tabli kopija ornamenata srpskih srednjovekovnih fresaka koje su poslednji put izlagane 1961. godine, u čast Vizantološkom kongresu, održanom te godine u Beogradu. Tada je u Muzeju ostao korpus od 572 ornamenta, kao izuzetno ornamentalno blago.
Ovaj dragoceni materijal tokom naredna tri meseca biće predstavljen publici na najsavremeniji način, uz korišćenje novih tehnologija, u skladu sa vremenom u kome živimo. Stoga, posetioce ove izložbe očekuje prikaz srednjovekovnog materijala kroz brojne instalacije, animacije, virtualne projekcije, zvučne instalacije i originalne radove inspirisane upravo materijalom ove izložbe.
Pored same izložbe, paralaleno će se dešavati prateći program, koji između ostalog obuhvata predavanja vrsnih stručnjaka iz različitih oblasti, kamerne koncerte i radionice.
Autor izložbe je Dušan Milovanović, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, a autor izložbene postavke Ivan Mangov, docent na Fakultetu za umetnost i dizajn Megatrend Univerziteta. Ovaj autorski tim stoji iza realizacije izložbe „Riznice manastira Hilandara“ 2008. godine, koja je nagrađena prestižnom nagradom IKOM-a. Izložba je zabeležila izvanredan odziv kod publike i medija jer se suočila sa temom na inovativan i hrabar način.

Povezana vest:  Petak 13. ne mora da bude malerozan - uz dobre knjige i popust!