zanesena„Zanesena“, prijatno iznenađenje S.K. Stivens

Beogradska „Laguna“ nedavno je objavila roman „Zanesena“ američke autorke S.K. Stivens.
Mada početna premisa ne obećava mnogo više od plitke zabave nedeljom popodne – mlada žena bira između finog, pažljivog, zgodnog dečka koji je obožava i božanstvene rok zvezde, Stivens je zapravo napisala dobar, senzualan, uzbudljiv roman o ljubavnom trouglu u Sijetlu.
Namenjen mlađoj čitalačkoj publici (tinejdžerima i takozvanim „mladim odraslima“ – young adults), „Zanesena“ (Thoufhtless – nepromišljeno) je ipak roman za nešto stariju i iskusniju publiku.
Likovi, iako vrve od klišea – fin dečko, zbunjena i naivna devojka i seksi loš momak sa zlatnim srcem – su dobro oblikovani, dopadljivi i prijemčivi. Priča drži pažnju do pred kraj kada upada u neizbežne (za ovu vrstu literature) srceparajuće izjave tipa „volim te, potrebna si mi, nemoj me ostaviti“ ali i tada uspeva da nekako izgura do očekivanog hepienda.
Stivens, kojoj je „Zanesena“ prvenac, stekla je svojim romantičnim pričama nabijenim strašću veliku čitalačku publiku i iskoristila je planetarni uspeh „Zanesene“ da od nje napravi trilogiju koja je postala svetski bestseler.
U drugom delu trilogije „Effortless“ (Opušteno), radnja se dešava godinu dana posle „Zanesene“. Kira je naučila iz ranijih grešaka i odlučna je da više nikoga ne povređuje, a naročito momka koji je gospodar njenog srca. Život, međutim, stavlja njihovu ljubav na test.
Treći deo „Reckless“ (Nemarno) američki izdavači reklamiraju uz rečenicu – može li ljubav da preživi kada život postane nemaran?
Čak i da ovi romani ne budu objavljeni, „Zanesena“ može da se čita kao poseban roman i predstavlja pozitivno iznenađenje u moru dosadnih, loše napisanih erotskih „ljubića“ koji su sada u trendu posle „50 nijansi“ E L Džejms.

Povezana vest:  Poslednja prilika da se pogleda izložba remek-dela rimskog vajarstva ROMA AETERNA