deveta noc knjigaNoć knjige po deveti put oduševila 50.000 posetilaca
 
Tradicionalna i sada već regionalna manifestacija Noć knjige koju su organizovali izdavačka kuća Laguna i knjižarski lanac Delfi održana je u petak, 13. decembra, od 17 do 24 sata širom Srbije.
Deveta Noć knjige, pod generalnim sponzorstvom Eurobank Srbija, osim u Beogradu održana je i u Novom Sadu, Pančevu, Nišu, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Kraljevu, Kragujevcu, Čačku, Subotici, Požarevcu, Kruševcu, Vršcu, Zaječaru, Leskovcu, Jagodini, Zrenjaninu, Loznici, Šapcu, Pirotu, Podgorici, Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Bogat program i lepa iznenađenja doprineli su dobroj atmosferi u kojoj je učestvovalo oko trideset domaćih pisaca.
U dvadeset i četiri grada u Srbiji i regionu u petak, 13. decembra, Noć knjige posetilo je oko 50.000 vernih čitalaca.
Zanimljivo je da su posetioci dolazili sa dugim spiskovima knjiga koje su želeli da kupe. Dobra organizacija i dostupnost podataka na sajtovima Lagune i knjižarskog lanca Delfi uticali su na veliko zadovoljstvo posetilaca koji nisu morali dugo da čekaju u redu. Bilo je i onih koji su došli samo da razgledaju, ali ni oni nisu mogli da odole kupovini po izuzetnim uslovima – 25 do 40 odsto popusta za kupovinu jedne, dve, tri, četiri ili više knjiga koje je obezbedila Laguna i 20 odsto popusta na knjige ostalih 40 izdavača koji su se priključili manifestaciji. Pored ove pogodnosti, svi kupci su dobili i vredne poklone pri kupovini.
Sve posetioce knjižare u SKC-u obradovali su popusti za knjige na engleskom i francuskom, a one koji su posetili knjižaru Delfi u Subotici obradovali su popusti za knjige na mađarskom jeziku.
U Noći knjige najprodavanija je bila nova knjiga Paula Koelja „Rukopis otkriven Akri“, dok se odmah iza nje našla knjiga „Spas“ Isidore Bjelice. Među najprodavanijim našli su se i romani „A planine odjeknuše“ Haleda Hoseinija, „Znamenje anđela“ Dejana Stojiljkovića, zatim roman „Iščezla“ Džilijen Flin. Čitaoci u Srbiji posebno su bili zainteresovani za knjige „Vidovite priče“ Ljubivoja Ršumovića, „Tajne veštine Marte Smart“ Uroša Petrovića, kao i za knjigu Novaka Đokovića „Serviraj za pobedu“, a među prvih deset su se našli novi roman Ju Nesbea „Sneško“ i „Božić u Kapkejk kafeu“ Dženi Kolgan.
Noć knjige iz godine u godinu ima sve bolji status i veliki broj posetilaca, a prednost je svakako i činjenica da se knjižare Delfi nalaze na najboljim lokacijama u gradovima koji učestvuju u događaju. Ulaz je besplatan, a zabava zagarantovana.
Kupovinom knjige u Noći knjige posetioci su imali mogućnost da ostvare popust od 50 odsto na godišnju članarinu Biblioteke „Ilija M. Petrović“ iz Požarevca, Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ iz Leskovca, Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“ iz Valjeva, Narodne biblioteke Pirot, Biblioteke šabačke, Narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina.
Popust od 40 odsto na godišnju članarinu mogli su ostvariti u Narodnoj biblioteci „Radoslav Nikčević“ iz Jagodine i Biblioteci Kruševac, dok je popust od 30 odsto na godišnju članarinu nudila Matična biblioteka „Svetozar Marković“ iz Zaječara.
Cilj manifestacije, pokrenute 2009. godine, jeste popularizacija knjige i čitanja, a više desetina hiljada posetilaca za samo sedam sati pokazuje da su očekivanja više nego opravdana.
Deveta Noć knjige završila se tačno u ponoć i još jednom je pokazala koliko se u Srbiji čita.
Prijatelji manifestacije obezbedili su brojne poklone koji su svim posetiocima stavili veliki osmeh na lice.
Vidimo se u junu 2014. godine.
Povezana vest:  Moderna rasprava o ljubavi, jeziku i međuljudskoj bliskosti - "Ovo niko ne pominje" Patriše Lokvud u prodaji od 13. aprila