1996 Svetlana Lana Lazic1Izložba bibliofilskih knjiga u KomBank Art holu

Originalne knjige, od kojih su neke u obliku telefonskog planera, salveta, kovčega, koje stvaraju studenti Fakulteta primenjenih umetnosti kao svoje diplomske radove, predstavljene su na izložbi „Grafika knjige“ u KomBank Art holu. Pedesetak najlepših i najoriginalnijih radova studenata u poslednjih 25 godina, na predmetu Grafika knjige kod profesora Jugoslava Vlahovića i Mirjane Živković, biće na raspolaganju posetiocima do 17. januara 2014.
Reč je o bibliofilskim knjigama nesvakidašnjeg dizajna, koje se prave u samo nekoliko primeraka, posebnim umetničkim postupkom, ručnom izradom, na specifičnom papiru.
„Svojevremeno je Umberto Eko rekao da je „knjiga kao makaze, čekić, točak. Jednom izumljeni, ne mogu da budu promenjeni. Ne možete da napravite kašiku koja bi bila bolja od kašike.“ Kasnije je dodao da i „knjiga možda više neće biti od papira, ali će i dalje biti ista stvar.“ Bibliofilska knjiga je pak, oduvek izlazila iz šablona i omogućavala kreativnim pojedincima izlete van okvira uobičajenih principa i formata.“ – poručio je Jugoslav Vlahović, profesor FPU.
Kroz stvaranje ovakvih umetničkih dela, studenti objedinjuju stečena znanja iz oblasti crtanja, ilustracije, tipografije, grafike, a u novije vreme i fotografije.
Na izložbi u KomBank Art holu predstavljeni su i plakati – ilustracije teksta Alberta Kapra „Sto jedna rečenica o opremi knjige“, studenata master studija FPU 2013.
Ovo je šesta izložba u KomBank Art holu ove jeseni, od kako su 30. septembra otvorena vrata galerije mladim autorima.

Povezana vest:  Arheološko otkriće u Beču iz prvih vekova nove ere