dostojevskiStudija o delu Dostojevskog u izdanju „Derete“

Izdavačka kuća „Dereta“ objavila je studiju Jasmine Ahmetagić „Knjiga o Dostojevskom – Bolest prekomernog saznanja“.
U knjizi su analizirana dela koja ne čine centralnu struju opusa velikog ruskog pisca, od kojih neka uopšte nisu proučavana u našoj sredini (na primer „Gazdarica“), ali o njima postoji opsežna bibliografija van našeg govornog područja.
Kada je reč o delima o kojima je i kod nas i u svetu mnogo pisano, autorka uspeva da pruži nove i drugačije uvide, zahvaljujući interdisciplinarnom pristupu – spoju psihologije, psihijatrije, naratologije i književne teorije, navodi se u recenziji ovog izdanja.
Taj metodološki okvir više je zastupljen u evropskim, a najviše u američkim proučavanjima književnosti. Time ova knjiga postaje još značajnija, jer utemeljuje i razvija jednu struju mišljenja koja na tako potpun način nije zastupljena u našoj nauci o književnosti.
Posebna vrednost ove knjige jeste dijalog koji se na njenim stranicama vodi s proučavaocima dela Dostojevskog.
Autorka je polemična i prema onima koji važe za najveće poznavaoce tog opusa (kao što je Bahtin), ali je ta polemičnost diskretna i podrazumeva da su autoriteti postavljeni u dijalošku poziciju.
U „Dereti“ ističu i jednostavnost sa kojom je napisana ova, inače, složena, knjiga koja se, fokusirana na dela Dostojevskog, bavi centralnim ljudskim iskustvima, od kojih su ljubav i gubitak kapaciteta za bliskost možda među najvažnijima.

Povezana vest:  Izložba o Tediju Koleku – Bečki gradonačelnik Jerusalima