Andjeli-cuvari-generalna-probaPremijera predstave „Anđeli čuvari“ u BDP-u

Na velikoj sceni „Rade Marković“ Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) u subotu, 25. januara, biće premijerno izvedena predstava „Anđeli čuvari“ Staše Koprivice, po motivima drame Sema i Bele Spevek i filmskog scenarija „Mi nismo anđeli“ Ranalda Mek Dugala, u režiji Veljka Mićunovića.
Direktorka BDP-a Maša Mihailović rekla je danas na konferenciji za novinare da je popularni komad izabran sa idejom da se napravi nešto što će pozorištu obezbediti priliv sredstava, a da je zahvaljujući trudu autora i ansambla istovremeno dobijena kvalitetna melodrama.
Dramaturg Maša Jeremić podsetila je da originalna drama iz 50-ih godina prošlog veka govori o odbeglim robijašima koji se nađu u situaciji da pomognu čestitoj porodici u nevolji i učine dobro delo.
Koprivica je izjavila da su Mićunović i ona prvo hteli samo adaptaciju, ali su tokom rada shvatili da je bolje po tim motivima napisati novi komad koji se tiče nas danas i ovde.
-Komad postavlja pitanja kako biti pošten u nepoštenom vremenu i da li je potreba za opstankom jača od ljudske dobrote, za koju nas dvoje verujemo da i dalje postoji – rekla je uspešna rediteljka kojoj je ovaj tekst dramski prvenac.
Ona je dodala da uz melodramsku osnovu priča ima i puno duhovitih elemenata, jer „najbolji način da pobediš ono čega se plašiš jeste da mu se nasmeješ u lice“.
Mićunović je naglasio da je pitanje ko su zapravo negativci.
-Na papiru su to glavni likovi – osuđenici i od njih u startu ne očekujemo dobro ili pomoć. Predstava razmatra da li su ljudi koji su na pogrešnom putu samim tim i loši ljudi. Često sudimo unapred, po onome što ih je zadesilo, možda ne njihovom krivicom, a trebalo bi da se pitamo šta bismo mi učinili u njihovoj situaciji – rekao je on.
U maloj varoši, u koju bežeći dospevaju robijaši, vladaju ćar, interes, jednokratni dil, pa ova „crna komedija postavlja pitanje ko je za osudu: oni iza rešetaka ili oni na slobodi“, izjavio je reditelj.
Uloge igraju Marko Živić, Andrija Kuzmanović, Milan Čučilović, Ljubinka Klarić, Anja Alač, Miljan Prljeta, Vladan Milić, Boda Ninković, Miki Damjanović i Dejan Matić.
Scenograf je Vesna Popović, kostimograf Dragica Laušević.

Povezana vest:  Teodora Bogdanović - kuma izložbe "The Past In The Present" (Prošlost u sadašnjosti) u galeriji Hestia