A Geneva Ballet 9Balet Ženeve na Beogradskom festivalu igre
Balet Ženeve (Švajcarska) izvešće u petak, 23. aprila u Sava centru predstavu „Para – Dice“ u koreografiji Sabura Tesigavare, u okviru Sedmog Beogradskog festivala igre, najavili su danas organizatori festivala.
Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung rekla je na konferenciji za novinare da će igrači Baleta Ženeve doputovati danas u Beograd, a da su kamion sa scenografijom i tehničari koji postavljaju scenu već doputovali.
Prema njenim rečima, zbog oblaka vulkanske prašine i zatvaranja većine evropskih aerodroma, predstave Kompanije Blanke Li iz Fracuske i trupe Jasmine Vardimon iz Londona pomerene su za 2. i 4. maj, jer igrači tih plesnih trupa nisu uspeli da doputuju u Beograd na vreme.
Aja Jung je dodala da će Balet Ženeve pored „Para – Dice“ sutra u Sava centru izvesti i komade „Prema želji“ grčkog koreografa Andonisa Fonjadikisa i „Daleko“ u koreografiji Sidija Larbija Serkaujija.
Prema njenim rečima, predstava „Para – Dice“ istražuje unutrašnji ritam daleke budućnosti i povezanost krhkih života.
Saburo Tesigavara je počeo karijeru 1981. godine u rodnom Tokiju, po završetku studija lepih umetnosti i klasičnog baleta. Pored solo plesne karijere i rada u grupi „Karas“, koju je osnovao 1985. godine u Japanu, Tesigavara je postao poznat u svetu kao izuzetan igrač, koreograf i reditelj.
A Geneva Ballet 13Predstava „Prema želji“ rađena je na muziku Baha, a premijerno je izvedena 2004. godine u Ženevi.
Aja Jung je dodala da predstava govori o Nebu i Zemlji i predstavlja slike vere, mučeništva i uznesenosti u bolu koje služe da stvore kontrast između uzdizanja ka nebeskom Duhu (sinonimu za iščeznuće i lebdenje) i zemaljske energije, predstavljene isprepletanim telima igrača.
Andonis Fonjadakis je roden na Kritu u Grčkoj, gde je prvo baletsko obrazovanje stekao u svom rodnom gradu Jeropetri. Školovanje nastavlja u Državnoj baletskoj školi u Atini, a po dobijanju stipendije „Marija Kalas“, odlazi u Švajcarsku na usavršavanje kod Morisa Bežara.
Kao koreograf, Fonjadakis je kreirao postavke za Balet Ženeve, kompaniju Sosiedade Maskulina, Plesnu kompaniju Nacionalnog teatra Severne Grčke iz Soluna, Plesnu kompaniju Helsinkija, Balet u Atini, Vašingtonski balet, Balet u Lionu, Bežarov balet, a 2003. godine je osnovao svoju kompaniju „Apotosoma“, sa sedištem u Lionu u Francuskoj.
Predstava „Daleko“ u koreografiji Sidija Larbija Serkaujia rađena je na muziku Franca Bibera, a govori o udaljenosti između ljudskih bića, vremena i kultura. Pokreti su smešteni u vizuelni i zvučni svemir, sačinjen od naizgled dalekih elemenata.
Igrač i koreograf Sidi Larbi Serkauji je rođen u belgijskom gradu Antverpen 1976. godine, a nakon nastupa u brojnim televizijskim emisijama u Belgiji, studirao je na školi P.A.R.T.S. Ane Tereze de Kersmaker.
Radio je koreografije za Balet Monte Karla, Balet Ženeve i Kulberg balet.
Povezana vest:  Alnari u Tržnom centru Ušće