nevernikovo blago-skot marijaniAvanturistički triler Skota Marijanija „Nevernikovo blago“

„Laguna“ je posle trogodišnje pauze ponudila čitaocima još nepreveden roman Skota Marijanija “ Nevernikovo blago“ jer je verovatno dobro procenila da treba napraviti tu vrstu pauze, pošto je u veoma kratkom roku objavila tri njegova nešto starija romana.
Onima koji su čitali „Alhemičarevu formulu“, „Zaveru Mocart“ ili „Proročanstvo sudnjega dana“, sve u izdanju “ Lagune“, poznato je autorovo ime, a oni koji su propustili da se sretnu sa nekim od ovih romana sada mogu da upoznaju jednog od najboljih savremenih pisaca akcionih-avanturističkih trilera.
Škotlanđanin po rođenju, obrazovan na Oksfordu, Marijani se oprobao u raznim poslovima od prevođenja, pošto je diplomirao strane jezike, preko bavljenja pop muzikom do davanja instrukcija iz pucanja iz pištolja i povremenog pisanja za novine.
Tokom tih „nemirnih“godina krstario je po Evropi i tek nakon što je prvi roman o avanturama bivšeg britanskog vojnog specijalca Boba Houpa „Alhemicareva formula“ postala internacionalni hit, osmelio se da se povuče na imanje u Velsu i sada živi od svog pisanja.
Od 2007. do danas napisao je osam romana iz serijala u kome je Bob Houp glavni junak koga su kritičari opisali kao „uspešan spoj Džemsa Bonda i Džejsona Borna uz dobro poznavanje istorije kao da je pohađao časove kod profesora Roberta Lengdona koji rešava misterije u romanima Dena Brauna“.
Opskrbljen solidnim znanjem istorije stečenim tokom studija, iskustvima kao svetski putnik, spreman da dobro istraži temu kojom će se baviti.
Veoma dobro je postavljen lik glavnog junaka koji ima sva potrebna znanja koja stiču specijalci u britaskom SAS-u, ali kada nije u akciji pokazuje „obične“ osobine – da je sklon da „padne“ na lepotu žene, čak i kada je svestan da može značiti komplikacije i opasnost.
Houp neguje prijateljstva, pamti i izvraća usluge, a najradije boravi na svojoj farmi u Normandiji…. Takvog ga srećemo i u „Nevernikovom blagu“ koje je sada ponuđeno čitaocima.
Houp je od svoje farme načinio centar za obuku onih koji žele da savlađau veštine koje on poseduje i da postanu dobro plaćeni prvatni istražitelji specijalizovani za slučajeve otmica i uopse pronalaženje nestalih osoba.
Šta će da uradi Houp koji još uveki tuguje za Liv, ženom svoga života, koja je poginula u jednoj od prethodnih akcija (čitaj :“romana“), kada mu se njegov bivši komandant pukovnik Hari Pakston kome duguje da je još uvek živ, obrati molbom da otkrije ko su ubice njgovog sina Morgana, arheologa?
Naravno, Houp će smatrati da dug treba da vrati i odlazi u Egipat da bi saznao ko je i zašto ubio naučnika.
Od tog časa kreće vrtoglavo brza akciona priča u kojoj je „začin“ prelepa i premlada druga pukovnikova supruga Zara koja ne krije da je Houp privlači a on je očaran i istovremeno smatra takvu vezu izdajom prijatelja.
Centralno mesto u priči dobija basnoslovno blago egipatskih hramova koje je skriveno pred faraonom Ehnatonom, nevernikom, jer se odrekao svih bogova u korist jednoga, Atona.
U potragu za ovim blagom, na čijem je tragu bio Morgan, pre nego je ubijen, kreće više „ekipa“ jer svaka smatra da ima na to pravo, a ima i svoje razloge od kolekcionarskog ludila, preko islamskog fundamentalizma čije akcije treba finansirati do obične želje za bogaćenjem.
Pisac se dobro postarao da zapliće priču, na najneočekivanije načine pa da naizgled „dobri“ momci postaju ubice, a „opasni“ su na strani pravde i tako do apsolutno neočekivanog kraja, što je inače Marijanijev „zaštitni znak“.
Naravno, Bob Houp je živ, sledi mu zasluženi odmor i očekuje ga nova avantura.
Ovoga leta u Velikoj Britaniji se sa nestrpljenjem očekuje deveti nastavak serijala „Program Nemezis“, a ovih dana je na Marijanijevom sajtu objavljen podatak da su avanture Boba Houpa samo u Engleskoj prodate u milion primeraka, a tome treba dodati tiraže prevoda na 20 jezika.

Povezana vest:  Baletska škola NFI na seminaru Skale u Firenci