price s ovog i s onog sveta-zoze saramago v

Izabrane priče Žozea Saramaga u izdanju „Lagune“

Izdavačka kuća „Laguna“ predstavila je danas knjigu izabranih priča nobelovca Žozea Saramaga „Priče s ovog i s onog sveta“ u prevodu Jasmine Nešković.
Ovo je osma Saramagova (1922-2010) knjiga koju je „Laguna“ do sada objavila i zapravo je reč o dve zbirke hronika – „S ovog i s onog sveta“ i „Putnikov prtljag“, zbirci priča „Lažni predmet“ i noveli „Priča o nepoznatom ostrvu“.
Kako navodi PR Lagune Vanja Gavrovski u ovoj knjizi nalazi se i jedna od možda najlepših priča napisanih na portugalskom – „Kentaur“.
Šta se događa kada se stvari koje ljudi upotrebljavaju pobune protiv svojih korisnika? Kako je jedan car pokušao da izoluje smrt? Kakva je sudbina vozač, praktično zarobljenih u svojim kolima? Zašto strada poslednji kentaur koji je vekovima lutao šumama, bežeći od ljudi? To su samo neka od pitanja koje zaokupljuju ovog dobitnika Nobelove nagrade za književnost i Kamoišove nagrade, najprestižnije nagrade za pisce portugalskog književnog izraza.
„Velikan evropske književnosti iznosi nam u pričama svoj osoben pogled na raspad društvenih vrednosti, otuđenje i političku represiju, nudeci svoj odgovor na takve pojave: kada sve propadne, dobra metafora je najbolja alternativa“, naveo je kritičar „Morning Star“-a.

Povezana vest:  Dom omladine pozvao umetnike da prijave projekte za 2011.