11. Beogradski festival igre press konferencijaPraznik igre – 11. BFI od 30. marta

Beograd od 30. marta dobija svoj jedanaesti festival igre na kome će se pod sloganom „Neverovatna moć ljudskog tela da ispriča priču“ do 14. aprila predstaviti najbolji i najaktuelniji naslovi svetske plesne scene, najavila je danas direktor Beogradskog festivala igre Aja Jung.
Na pitanje Tanjuga koju predstavu ljubitelji igre nikako ne smeju da propuste, Jung je odgovorila da ne sme propusti nijednu od produkcija 11.BFI ali da publika već dobro zna koje predstave njih interesuju, nepogrešivo biraju i vrlo je ponosna na to.
„Sva su pozorišta puna, svi su zadovoljni jer su produkcije različite ove godine, možemo da se pohvalimo sa dve svetske premijere i činjenicom da su svetski koreografi poželeli da svoje naslove prvi put prikažu Beogradu i da nam prvi put dpolazi jedna trupa iz daleke Australije“, rekla je Jung.
Delegacija EU u Srbiji već drugu godinu sa velikim zadovoljstvom podržava BFI jer je suština procesa evropskih integracija približavanje evropskih naroda i kultura pod motom ujedinjenje kultura u njihovoj različitosti, rekao je ambasador Majkl Davenport na konfrenciji za novinare u Skupštini grada kojoj su prisustvovali brojni ambasadori.
„Muzika i ples su značajni deo našeg zajedničkog i raznovrsnog evropskog kulturnog nasleđa, Aja Jung i BFI svakog proleća proteklih 11 godina unose novu radost i svetlost u naše živote a Srbija tokom trajanja BFI postaje globalna prestonica igre“, istakao je Devenport.
Razmena umetnika iz Evrope i sveta koji imaju priliku da se upoznaju sa svojim kolegama iz Srbije i međusobno razmene iskustva je ključna, upravo takva razmena simbolizuje odnose između Srbije i EU, da zajedno otklanjamo jezičke, geografske i političke barijere, rekao je Devenport.
On je istakao da BFI promoviše sve one vrednosti za koje se EU zalaže: raznolikost, različitost, toleranciju i razmenu ideja među različitim kulturama.Ovogodišnji festival održava se pod pokroviteljstvom Grčke, predsedavajuće Saveta EU.
Na 11.BFI od 30. marta do 14. aprila predstaviće se neke od najinteresantnijih produkcija svetske plesne scene. Festival će u Sava centru 30.marta otvoriti američka kompanija Hubbard Street Dance iz Čikaga celovečernjim baletom španskog koreografa Alehandra Serude „Hiljadu delova“.
Čuvena trupa iz Čikaga prvi put dolazi u region, predstaviće se baletom mladog i popularnog koreografa Serude koji je pre samo par godina oduševio beogradsku publiku svojom postavkom za Nacionalnu plesnu kompaniju iz Madrida. Inspiracija Serudi su vitraži Marka Šagala, kosmopolitskog likovnog umetnika koji se tokom osam decenija oprobao u raznim avangardnim pravcima koji su obeležili 20.vek.
Kompanija Akrama Kana, jednog od najznacajnijih koreografa britanske scene gostovaće sa novom postavkom na muziku Igora Stravinskog 5.aprila a Veliki kanadski balet iz Montrela sa predstavom „Minus Jedan“, izraelskog koreografa Ohada Naharina 11. aprila.
Veliki kanadski balet iz Montrela gostovaće i u Novom Sadu, 12. aprila u Srpskom narodnom pozorištu.
U zemunskom Madlenianumu igraće belgijska Kompanija Mišel Noare koja prvi put gostuje na BFI. Predstaviće se komadom inspirisanom Hičkokovim nemim filmovima „Zapisnik sa lica mesta“. Gostvaće i Balet Augzburg sa „Igrom senki“ 9. aprila koju će dan kasnije izvesti i u Vršcu.
„Na scenu u Zemunu 14.aprila stiže i Kompanija Andonisa Fonjadakisa, koreografa koji je već postao miljenik beogradske publike, ovoga puta sa svetskom premijerom komada „Wisteria Maiden“, u produkciji Fondacije Onazis“, najavila je Jung.
U Pozorištu na Terazijama 31. marta i 1.aprila gostovaće švajcarska trupa Cimerman and de Pero, sa predstavom „Šija je bila Vrat“, svojevrsnim teatrom bez reči, apsurdnog humora i duboke ljubavi prema detaljima. Na istoj sceni nastupiće i prva trupa iz Sidneja na BFI, kompanija Šona Parkera, sa predstavom „Srećan kao Lari“.
U Beogradskom dramskom pozorištu na 11.BFI gostovaće tri kompanije: koreografske legende Matilda Monije i La Ribot igraće zajedno u plesnoj burleski „Gustavija“, zatim kompaniju Roberta Zapale sa Sicilije i kompaniju Malka iz Grenobla čiju će predstavu „Šaputanja“ gledati i publika u Pančevu.
Publika u Vršcu gledaće predstavu BFI „Igra senki“ u izvođenju Baleta Augzburg poznatog izraelskog koreografa sa stalnom adresom u Holandiji, Icika Galilija. U Narodnom pozorištu u Vršcu, nakon više od tri decenije izostanka, 10. aprila nastupiće baletski igrači, ujedno biće to prvo gostovanje jedne nemačke opersko-baletske kuće na ovoj pozornici.
„Veče čini šest kraćih postavki, koje kritičari berlinskog magazina BalletTanz najavljuju kao „najbolje od Galilija“, dok londonska štampa obećava „atraktivne komade koji će jednako zadovoljiti stalnu i novu plesnu publiku“, najavila je Jung i dodala da je nemačka premijera „Igre senki“ zakazana neposredno pred nastup na 11.Beogradskom festivalu igre.
Za srpsku publiku biće ovo prilika da po prvi put na našoj sceni upozna Anu Đorđević, prvu solistkinju kompanije Augzburg.

Povezana vest:  Priča o životu Kamija Pisaroa: Dubina slave I i II deo