Trio ROYALKoncert Tria Rahmanjinov u Gvarneriusu

Izuzetni mladi umetnici okupljani u Trio Rahmanjinov održaće koncert u subota, 22. marta u svečanoj sali Centra lepih umetnosti Gvarnerius, najavila je ova ustanova kutlure od nacionalnog značaja.
Trio čine mladi umetnici bogatih solističkih biografija, koji su nastupali u Srbiji i na međunarodnoj muzičkoj sceni: violinista Robert Lakatoš, čelista Marko Miletić i pijanistkinja Valentina Neneševa iz Uzbekistana.
Trio Rahmanjinov osnovan je prošle godine u okviru Akademije umetnosti u Novom Sadu. U godini koja je bila posvećena Rahmanjinovu, Trio je prvi put nastupio na festivalu održanom u organizaciji novosadske Akademije. Izveo je Elegični trio u d-molu velikog ruskog kompozitora i pokazao ozbiljnost i zrelost u nastupu, uz naglašeni virtuozitet svakog od članova.
U najavi koncerta u Gvarneriusu istaknuto je da Trio Rahmanjinov, iako sastavljen od umetnika mlađe generacije, verno donosi osetljivu metafiziku dela koje je za Rahmanjinova imalo poseban značaj.
Elegični trio u d-molu odiše dubinom u karakternom i muzičkom smislu, nosi jak bol kao lajt-motiv, koji se kod Rahmanjinova javlja usled velike žalosti za proslavljenim ruskim muzičkim genijem Petrom Iljičem Čajkovskim, napisano u njegovu čast 1893. godine, kada je na godišnjicu smrti Čajkovskog prvi put izvedeno.
Pored Elegičnog tria u d- molu na koncertu u Gvarneriusu trio Rahmanjinov premijerno će izvesti i Rahmanjinov Elegični trio u g-molu.
Pojedinačne biografije troje mladih muzičara su značajne, violinista Lakatoš (21) je sa nepunih četrnaest godina postao najmlađi student violine od osnivanja Akademije umetnosti u Novom Sadu. U rodnom gradu završio je osnovne i master studije, u klasi proslavljenog pedagoga Dejana Mihailovića a usavršavao se na Velikoj školi za umetnost u Cirihu, u klasi Rudolfa Koelmana.
Bio je stipendista švajcarske fondacije „Lyra“ za visoko nadarene talente, dobitnik je mnogih prvih i specijalnih nagrada na velikim takmičenjima, a najnovija je prva nagrada na međunarodnom takmičenju “Mary Smart Concerto Competition“ u Njujorku prošle godine.
Violončelista Miletić je završio osnovne i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Imrea Kalmana a 2011.godine dobija najvišu stipendiju za program Artist diploma na Kolumbus univerzitetu u SAD.
Dobitnik je nagrada na festivalima i takmičenjima, nastupao je kao solista i član orkestara po svetu. Obnovio je 2007. godine kamerni orkestar ?Camerata Academica?, u kome je i solo čelista.
Pijanistkinja Nenaševa pored uspešnih solističkih nastupa, veoma je posvećeni kamerni muzičar. Kao stipendista škole „Pro Corda Ćamber Music Sćool?, pod patronatom profesora sa Royal Music Academy, pohađala je kurs kamerne muzike. Posle usavršavanja na Akademiji muzičkih umetnosti u Bratislavi i Konzervatorijumu Rimski-Korsakov u Petrogradu, upisuje magistarske studije na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.

Povezana vest:  Izložba fotografija "Hemofarm kroz vreme"