koncitaTrijumf Austrije na Pesmi Evrovizije

Predstavnica Austrije Končita Vurst pobedila je večeras u finalu muzičkog takmičenja Evrosonga koje je ove godine održano u Kopenhagenu, uz učešće 26 zemalja.
Drugo mesto zauzela je Holandija, a treće Švedska. Srbija nije imala predstavnika na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije iz finasijskih razloga, a na takmičenje se od bivših jugoslovenskih republika nisu prijavile ni Hrvatska i Bosna i Hercegovina.
U finale su ušli predstavnik Crne Gore, pevač Sergej Ćetković sa pesmom „Moj svijet“ i predstavnica Slovenije Tinka Kovač, dok je Tijana Dapčević predstavnica Makedonije eliminisana u polufinalu.
Prva se na impozantnoj bini predstavila Ukrajinka, Marija Jaremčuk sa pesmom „Tick-tock“. Nastup je počeo sa plesačem u drvenom krugu.
Potom su se ređali predstavnici Belorusije, Azerbejdzana, Islanda, Norveške, Rumunije, Poljske, Jermenije, Grčke, Švedske, Rusije, Finske, Mađarske, Švajcarske, Malte, San Marina, Austrije koju je
predstavila najkontroverznija ovogodišnja tamičarka Končita Vurst, koja je dobila najveći aplauz.
U finalu su nastupale i zemlje takozvane „Velike petroke“ – Španija, Francuska, Turska, Italija, Nemačka i Veliku Britaniju, kao i Danska koja je kao zemlja domaćin direktno u finalu.
Kopenhagen je po treći put bio mesto održavanja najvećeg evropskog, muzičkog takmičenja koje je počelo da se organizuje pre 59 godina u Monaku. Slogan ovogodišnjeg „Evrosonga“ bio je „Pridružite nam se – u srcu dijamanata“.

Povezana vest:  Parni Valjak “Bez struje” i u Novom Sadu!