Laibach band1Lajbah: Pomoz Bog! Dolazimo u miru!

Kultni slovenački bend Lajbah (Laibach) u okviru svetske turneje povodom novog albuma „Spectre“ održaće sutra, u subotu 14. juna (21:00), koncert u velikoj dvorani Doma omladine Beograda, koji najavljuju kao „jedan fini lajbahovski politički miting“.
Lajbah u Beograd dolazi sa potpuno novim audio-vizuelnim programom, a vođa Jani Novak najavljuje da će u Domu omladine „predstaviti manifest Lajbahove internacionalne političke partije, koja je lansirana uz album ‘Spectre'“.
-Na albumu se u prvom redu bavimo politikom i formiranjem političke svesti. Postoji porast angažirane svesti u Evropi i drugde u svetu, ljudi su umorni od postojećeg političkog i ekonomskog establišmenta i žele da preuzmu vlast u svoje ruke, vraćajući dostojanstvo i solidarnost u društvene odnose svakodnevnog života. Mi ih možemo samo podržati u ovom nastojanju, a uz to možemo u isto vreme vratiti i neke političke važnosti i dostojanstvo u pop kulturu – objašnjava Novak.
Prema njegovim rečima, za Lajbah „ideja partije puno je interesantnija od ideje fan kluba“.
-Partija će biti dostupna svima onima koji mogu da budu inspirisani Lajbahom i koji žele nešto više od samo slepog konzumiranja ideja i materije. Mi ne želimo kluba navijača, nego društveno i politički osetljive članove koji će se angažirati u svojim sredinama i koji će se povezivati i internacionalno – navodi Novak.
Novi album najavio je singl/spot „The Wistleblowers“, tema sa klasičnim militantnim i simfonijskim štihom Lajbaha koja aludira na heroizam novih, digitalnih Prometeja slobode Bredlija Maninga, Edvarda Snoudona i Džulijena Asanža. U trenutku nedavnog održavanja „Pesme Evrovizije“ pojavio se i drugi singl/spot „Eurovision“ sa stihovima „Evropa raspada (Europe is falling apart)“.
Ulaznice su u prodaji i koštaju za parter 1.200, a balkon 1.500 dinara preko mreže Eventim.
Povodom beogradskog koncerta Lajbah poručuje: -Pomoz Bog! Vidimo se na našem koncertu u Domu omladine u Beogradu. Dolazimo u miru!

Povezana vest:  UĆUTI PAS, PUTRID BLOOD, SOULCAGE i MR. RABBIT na prvom 'DA Festu' 17. i 18. aprila u Valjevu