Strip Parabellum 5I strip umetnost u pratećem programu Jelen Demofesta

Aktivnosti vezane za strip su već dugo deo Jelen Demofesta, pa će tokom ove trodnevne muzičke manifestacije ponovo biti organizovani brojni sadržaji za sve ljubitelje ove umetnosti, i to od 17. do 19. jula u banjalučkom Domu omladine, a u sklopu dnevnog programa festivala održaće se promocije strip izdanja, interaktivne radionice i predavanja, u kojima će učestvovati renomirani umetnici iz ove oblasti.
Centralna promocija će biti predstavljanje novog broja magazina „Parabellum“, a radi se o aktuelnom, petom broju magazina, izdatom u februaru ove godine, koji je, po mnogima, najobimnije strip izdanje ikada objavljeno na prostoru bivše Jugoslavije. Na 268 stranica, od čega je 56 u boji, nalaze se radovi afirmisanih domaćih umetnika, ali i mladih autora kojima se ovim putem daje preko potreban prostor. Takođe, magazin sadrži i radove stranih autora sa nekoliko kontinenata, kao i vesti, intervjue i brojne druge sadržaje iz sveta stripa.
Izdavač je Udruženje strip autora i obožavalaca stripa RS „Deveta dimenzija“, nezavisna organizacija oformljena 2011. godine radi promovisanja devete umetnosti na prostorima Republike Srpske. Udruženje trenutno broji više od 70 članova, a magazin „Parabellum“ predstavlja proizvod zajedničkog rada, čiji je cilj pružanje podrške mladim crtačima i jačanje domaće strip scene. Tako su kroz ovaj magazin do sada predstavljene kreacije 154 autora, od čega je njih 39 sa prostora Republike Srpske, dok peti broj predstavlja krunu dosadašnjeg delovanja.
Osim promocija, ljubitelji stripa će imati priliku da učestvuju i u edukativnim sadržajima koje će voditi iskusni umetnici. Tako će zainteresovani imati priliku da se upoznaju sa Miloradom Vicanovićem Mazom, jedinim profesionalnim strip autorom u Republici Srpskoj, koji iza sebe ima mnoštvo izdanja, izložbi i manifestacija. Osvajač brojnih priznanja i nagrada, Vicanović je danas zaposlen na nekoliko projekata za strano tržište, a ujedno je i član Upravnog odbora „Devete dimenzije“.
Na stranom tržištu još od osamdesetih godina prošlog veka aktivan je i Dragan Lazarević, poznatiji kao Dragan de Lazare. Ovaj autor dolazi iz Srbije, sarađivao je sa brojnim evropskim imenima, pre svega na renomiranoj francuskoj i belgijskoj strip sceni, a izdavao je za mnoge velike kuće, uključujući i prestižni „Le Lombard“.
Tridesetogodišnje iskustvo ima i strip crtač, ilustrator i karikaturista Željko Pahek. Tokom svoje duge i vrlo uspešne karijere, svoje crteže je objavljivao širom Evrope, ali i za američki „Heavy Metal“ magazin.
U dnevnom programu festivala učestvovaće i Boban Savić Geto, predstavnik mlađe generacije regionalnih artista, koji takođe dolazi iz Srbije, ali već dugo radi i za francuske izdavače. On je, pored rezultata ostvarenih u domenu stripa, poznat i kao uspešan ilustrator, te direktor vizuelnih efekata za film „Čarlston za Ognjenku“.
Sedmi Jelen Demofest održaće se od 17. do 19. jula na banjalučkoj tvrđavi Kastel, a prateći program u prostorijama Doma omladine.

Povezana vest:  PAROV STELAR OVE SUBOTE U HALI SPORTOVA!