SJB-1I ovog leta besplatni koncerti na Platou Milana Mladenovića ispred DOB-a

KONCERT NA ZIDIĆU: SERBIAN JAZZ, BRE!
Subota, 20. jun 2015. u 20:00
DOB//Plato Milana Mladenovića

Dom omladine Beograda vas i ovog leta poziva na besplatne Koncerte na Zidiću!
Muzički program na popularnoj mini letnjoj sceni, koja je tokom prethodne dve godine postala nezaobilazna tačka susreta Beograđana i gostiju glavnog grada, nastavlja se i tokom leta 2015! Zidić na Platou Milana Mladenovića će svakog petka i subote od 20 do 21 čas biti pretvoren u scenu sa koje će se publici predstaviti neke od najnovijih muzičkih pojava kod nas – mislimo na mlade, nove, brze, spore, čudne, bučne, tihe, otkačene i pre svega neočekivane izvođače. Ugostićemo i neke od bivših omladinaca, koji su i dalje mladi duhom i imaju sveže ideje.

Muzičari svih žanrova imaće priliku da pokažu šta umeju pred slučajnom i namernom publikom: pred ljudima koji su došli na koncert, jednako kao i pred slučajnim prolaznicima. Svi mogu doprineti da Beograd pokaže svoju najbolju i najkreativniju stranu.

Publika će, takođe, imati priliku da se zabavi, družeći se u sveže letnje predvečerje u samom centru grada. Pozivamo sve sugrađane i goste glavnog grada, na jedinstveno muzičko druženje. Ulaznice ne postoje dok raspust u velikom gradu traje!

Dom omladine organizuje vam susret sa ljudima koji žele da ulice Beograda ispune muzikom i dobrim raspoloženjem!

Povezana vest:  Festival bluza „Vienna Blues Spring 2019“

Prvi bend koji nastupa u novom ciklusu KONCERATA NA ZIDIĆU je Serbian Jazz, Bre, a narednog vikenda publici će se predstaviti Evidence Quartet (26.6.) i Ućuti Pas (27.6.).

Sastav SERBIAN JAZZ BRE! čine:

Ivan Grlić producent, Video art, fotografija, Vi Džej

Aleksandar Jovanović Šljuka, klavir, kompozitor, aranžer

Marko Fabry, bas, muzička produkcija

Maks Kočetov, alt i sopran saksofon

Rastko Obradović, tenor saksofon

Aleksandar Cvetković, bubnjevi

Uroš Šećerov, udaraljke

O PROJEKTU SERBIAN JAZZ BRE!

SERBIAN JAZZ BRE! je višegodišnji multimedijalni, umetnički projekat baziran na foto-portretima srpskih najznačajnijih džez muzičara. Predstavlja deo projekta „SERBIAN BRE“ koji je Ivan Grlić započeo još 2001. godine, a u okviru koga je 2011. predstavljena dobro prihvaćena foto-monografija „SERBIAN SOUL BRE!“ i 2012. foto-monografija “SERBIAN JAZZ BRE!“.

SERBIAN JAZZ BRE! projekat nastao je 2011. godine, sa idejom da spoji muzičku i vizuelnu umetnost, kao i da promoviše srpski i balkanski džez, na nov način. Muzički deo projekta okupio je značajne srpske muzičare, formirajući svojevrsni umetnički izraz koristeći, kako jezik savremenog džeza, tako i bogato muzičko nasleđe Balkana. Integralni deo nastupa su i video projekcije, u kojima producent i autor projekta – fotograf Ivan Grlić, ima ulogu Vi Džeja.

Projekat je od samog svog nastanka privukao veliku pažnju javnosti, što je rezultiralo mnogobrojnim nastupima na festivalima u zemlji (Beogradski džez festival, Inđija fest, Džez Ibar Kraljevo, Dunav fest Beograd, Novosadski džez festival, Dan zauvek festival Raška, Gitarijada Zaječar…) i inostranstvu (Blues ‘n’ Jazz Rallye Luxembourg, Jazz a Liege Belgija, Liszt Ferenc Zeneakademia Budimpešta Mađarska, Jazzelsa Hvar Hrvatska, Festival Trebinje, Herceg fest, Herceg Novi,…).

Povezana vest:  The Prodigy i ratnički ples na EXITu!

Repertoar benda je sačinjen većim delom od autorskih kompozicija, ali i od obrada narodnih pesama sa balkanskog podneblja, nastalih kao svojevrsni omaž pionirima balkanskog džeza – Branislavu Lali Kovačevu i Vojinu Mališi Draškociju. Karakteristični melodijski motivi i ritmovi, kroz kompoziciju i improvizaciju, uklopljeni su u savremenu džez formu, kao bazu za dalje istraživanje univerzalnog muzičkog jezika. Uz međusobnu interakciju, članovi benda na energičan i ekspresivan način, publici direktno prenose lične emocije i doživljaje sadašnjeg trenutka i stvaranja na licu mesta.

Bend u sastavu: Aleksandar Jovanović Šljuka – klavir, klavijature, Marko Fabry – bas gitara, Aleksandar Cvetković – bubnjevi i Maks Kočetov-saksofon, Uroš Šećerov – udaraljke i stvara plodnu podlogu za istraživanje i vizuelni izraz Ivana Grlića kao video džokeja, koji u duhu džeza, koristeći improvizaciju prati odsvirane note i prenosi svoje impresije na ekran.

Bend je od starta otvoren za saradnju sa drugim umetnicima, pa tako je došlo do saradnje sa: Bokijem Miloševićem, Stjepkom Gutom, Mišom Blamom, Aleksandrom Sedlarom, Marčelom, DJ Raidom, Bunford Gaborom, Nenadom Jelićem, Papa Nikom, Rastkom Obradovićem, Aleksandrom Antićem, Nevenom Jelić, Sofijom Knežević, Nadom Pavlović, Katarinom Kačunković, vokalnom grupom Paganke, Lazarom Del Torom Vega, Filipom Krumesom, Reut Regev, Dr. Eugene Chadbourne, Milošem Punišićem, Igorom Maleševićem, Ljubom Dimitrijevićem,….

Povezana vest:  Dupla MTV premijera: S.A.R.S. i DMP

U junu 2013. godine, bend je izdao i svoj prvi CD, pod nazivom “Serbian Jazz BRE Project“. Nakon izvrsnih recenzija, izuzetne medijske propraćenosti promocija knjige, izložbi i albuma, učešća na stranim i domaćim muzičkim festivalima, koncertima, Serbian Jazz BRE! je u decembru 2014. snimio novi album, drugi po redu sa gostima Petrom Krstajićem i Rastkom Obradovićem, pripadnicima najmlađe generacije džez muzičara… Serbian Jazz Bre! Projekat je upravo završio novi album koji je izdat u aprilu 2015.

Novi album donosi i novi zvuk benda, koji je već bio predstavljen publici u nekoliko navrata na koncertima i festivalima prošle jeseni i ovog proleća. Same kompozicije su složenije i aranžirane u puno različitih boja i nijansi, pa se i sastav muzičara i instrumentarjium menjaju od numere do numere, od solo klavira ili bubnja, pa do bogatog zvuka seksteta. Umetnička individualnost i izraz pojedinca u bendu igraju značajnu ulogu u stvaranju muzičke celine, pa su novi solisti Maks Kočetov i Rastko Obradović doprineli i stilskim promenama. Muzika je bazirana na nasleđu srpskog i balkanskog podneblja, ali u najvećoj meri interpretirana jezikom savremenog džeza.