Dorian Gray uskoro u prodaji

Dorian Gray - coverPoslednja grupa koju vam Jugoton predstavlja u ediciji 2 na 1 je Dorian Gray. Grupa koja je postigla značajan uspeh albumima „Sjaj u tami“ i „Za tvoje oči“ , bila je predvođena Massimom Savićem čiji su glas i harizma doveli do njihovog brzog medijskog proboja.
Ime grupe Dorian Gray trajno je uključeno u istoriju hrvatske pop muzike zato što je u njoj karijeru započeo Massimo Savić. Oni koji pažljivije preslušaju njihova dva vinilska albuma, predstavljena ovoga puta po prvi put u CD formatu koje će se uskoro naći u Jugotonu, uveriće se i u njihove druge odlike koje su im osigurale siguran put u antologiju hrvatske rock scene 80-ih.
Grupa je nastala 1982. godine u postavi Massimo Savić (gitare, vokal), Vedran Čupić (gitara), Branko Terzić (bubnjevi). Toni Ostojić (klavijature) i Emil Krnjić (bas) Na predlog bubnjara Terzića, odabrali su ime Dorian Gray po knjizi Oskara Vajlda „Slika Dorijana Greja“ što je precizno definisalo njihovo viđenje art rocka. Gradeći muzičku sliku oko radova sastava Roxy Music i Japan i delujući u post novotalasno vreme, doneli su na scenu kako vizuelnu tako i autorsku eleganciju. U početku su rad vezali za Galeriju zagrebačkog Studentskog centra gde su vežbali. Prva veća priznanja dobili su tokom 1983. godine zahvaljujući klupskim nastupima u Hrvatskoj i Sloveniji, a te godine su učestvovali i na YURM-u.
Krajem 1983. godine snimaju debi LP „Sjaj u tami“ koji je producirao Šaša Habić, a efektan omot uradili su Sanja Baharah i Mario Krištofić. Kao gosti na snimanju učestvuju basista Jadran Zdunjić, saksofonista Miroslav Sedak Benčić i Saša Habić koji je svirao električni klavir. U odnosu na demo snimke koji su se pre toga vrteli na radiju, studijske verzije su bile mekše, ispolirane, a kao hit se izdvojila numera „Sjaj u tami“ (obrada „The Sun Ain’t Gonna Shine Any More“ grupe Walker Brothers iz šezdesetih godina). Dodatni aduti bili su „Kuća“, „Dugo si sam“, „Monstrum pored sna“ i „Jahač“, a Massimo Savić se predstavio kao odličan pevač i maštovit gitarista. Materijal su potpisali zajednički, a pored komunikativnih pesama tu su se našle altemativnije teme i tekstovi u kojima se oseća poetska ambicija. Po objavljivanju ploče, iz grupe odlaze Terzić (kasnije u grupi Svileni), Cupić i Krnjić. Novu postavu čine basista Jadran Zdunjić, bubnjar Dragan Simonovski i gitarista Zoran Cvetković Zok (ex Prljavo kazalište, Parni valjak).
Drugi LP „Za tvoje oči“ snimaju u Švedskoj, a producent je Šune Ferger. Tekstove je napisao Zok, a muziku je uradio zajedno sa Massimom. Instrumentalno snažniji i preciznije producirani, postupno su krenuli bliže pop formi posebno u pesmama „Ti si tu“ i „Za tvoje oči“.
Sa radom prestaju 1986. godine, a Massimo Savić se posvećuje uspešnoj solo karijeri

Povezana vest:  Keli Roland je bila ljubomorna na Bijonse