Clapton_Winwood_Live_at_Madison_Square_Garden_1_sssEric Clapton & Stiv Vinvud – Repertoar koncerta

 

Erik Klepton i Stiv Vinvud započelu su svoju evropsku turneju, u okviru koje će posetiti i Beograd 9. juna, nastupom u Birmingenu. Na repertoaru su se našle zajedničke pesme iz vremena kada su ovi veliki gitaristi nastupali u bendu Blind Faith („Had To Cry Today,“ „Presence Of The Lord,“ „Can’t Find My Way Home“) kao i nekoliko iznenađenja kao što su pesme „The Shape I’m In“ i „Midland Maniac“.

Mnogobrojni posetioci i kritičari koncert su okarakterisali kao fenomenalan doživljaj sa brojnim iznenađenjima u promenama ranije najavljene liste.

Apsolutni vrhunac večeri jeste izvođenje „Voodoo Chile” numere koje je sve prisutne podigla na noge a odlične su bile i pesme „After Midnight,“ „Glad,“ „The Shape I’m In,“ „Forever Man“, kao i ceo akustični set.

Pored Erika i Stiva, na sceni su bili i članovi benda, klavijaturista Chris Stainton, bubnjar Steve Gadd, basista Wilie Weeks i dame Sharon White i Michelle John kao prateći vokali.

Evropska turneja trajaće 16 dana u okviru koje će Erik Klepton i Stiv Vinvud posetiti 7 zemalja a 9. juna će nastupiti i u Beogradskoj areni od 21h.

Turneja se završava 13. juna nakon koje će Erik održati svoj treći Crossroads Guitar Festival za koji su se ulaznice rasprodale u roku od dva sata.

Povezana vest:  Adel: Privlači me Rijana

Stiv Vinvud posle turneje sa Erikom Kleptonom, odlazi na letnju turneju sa Karlosem Santanom u okviru koje će posetiti SAD i Kanadu.

clapton_i_winwoodRepertoar pesama koje su izvedene na prvom evropskom koncertu:

01. Had To Cry Today

02. Low Down

03. After Midnight / Presence Of The Lord

04. Shape I’m In

05. Glad / Well Alright

06. Tuff Luck

07. Pearly Queen

08. Forever Man

09. Midland Maniac

10. Going Down

11. Georgia (Eric on electric with solo break)

12. Drifting Blues (Eric on acoustic, Steve also played on this number)

13. How Long (acoustic)

14. Layla (acoustic)

15. Can’t Find My Way Home (acoustic)

16. Split Decision

17. Voodoo Chile

18. Cocaine

Encore:

19. Dear Mr. Fantasy

 

Erik Klepton nije samo rock zvezda, on je ikona, živa istorija rock muzike, dobro poznat po povučenosti u profesiji čiji su temelji samoreklama, hvalisanje i pokretljivost.

Rođen kao vanbračni sin, 30. marta 1945. godine u Engleskoj, Erik Patrik Klepton nikada nije upoznao oca a do svoje devete godine živeo je verujući da mu je prava majka zapravo sestra. U prvim tinejdžerskim godinama utehu traži u gitari, a njegova nesvakidašnja nadarenost pretvoriće ga u kultnu pojavu i heroja britanskih klubova, i neke njegove obožavateljke navesti da po zidovima londonske podzemne železnice ispisuju grafite „Clapton je Bog“.

Povezana vest:  Vanesa Mej dobila iskrene aplauze u Areni (FOTO)

Karijeru je započeo kao sedamnaestogodišnjak u sastavu Rusters, a krajem 1963. godine se pridružio grupi Yardbirds koju je napustio posle manje od dve godine nakon objavljivanja hita For Yours Love i priključio se sastavu Bluzbrejkers Džona Mejla.

Sa Džekom Brusom i Džindžerom Bejkerom, 1966. godine, osnovao je grupu Cream, s kojom je želeo da „započne revoluciju u muzici, promeni svet, uznemiri ljude i šokira ih. U naredne tri godine Krim postaje najpopularniji bend na svetu, prodavajući svoj album u 15 miliona primeraka. U tom periodu Klepton dostiže vrhinac karijere sa nekoliko neprevaziđenih hitova – Sunhsine Of Your Love, White Room i Crossroads. Međutim, posle ogromnog uspeha dolazi do različitih shvatanja muzike Brusa i Bejkera, što u velikoj meri utiče i na Erika.

Njegove saradnje sa “Blind Faith“, “Delaney and Bonnie and Friends“ te “Derek and the Dominos“ bile su kratka veka, ali su stvorile neke od najtrajnijih hitova u istoriji, među kojima i već klasičnu “Laylu“,posvećenu ženi Džordža Harisona u koju je bio jako zaljubljen

Povezana vest:  Kate Bush ponovo na top listama zahvaljujući seriji „Stranger Things“

Sa Stivom Vinvudom se prvi put spojio 1969. godine u bendu „Blind Faith”, grupi koja je bila pionir u spajanju rok i bluz muzike i koja je postigla ogroman uspeh kako studijskim radom tako i nastupima uživo. Uprkos dobrim ocenama kritike i publike, grupa je kratko trajala i obuhvatila jedan album i turneju. Od tada su ova dvojica velikana ostali dobri prijatelji. Godine 2008. održali su svoj prvi koncert kao duo, u Medison Skver Gardenu, i to posle skoro 40 godina od poslednjeg zajedničkog nastupa.

Stiv Vinvud je i sam veoma uspešan gitarista, pevač i kompozitor a pored solo karijere bio je član brojnih veoma uspešnih grupa: Spenser Dejvis Grup (Spencer Davis Group), Trefik (Traffic), Blajnd Fejt (Blind Faith) i Go. Osvojio je nekoliko nagrada  Gremi, a 2008. magazin Roling Stoun rangirao ga je na 33. mesto liste 100 najboljih pevača na svetu. Prvo mesto Bilbordove liste singlova dostigao je 1986. godine svojim hitom „Higher Love“, koji mu je doneo čak dve nagrade Gremi: za najbolji muški vokal i za album godine.  Sa bendom Spenser Dejvis Grup izveo je veoma slušane numere koje su postale rokenrol klasici: “Keep On Running”, “Somebody Help Me”, “Gimme Some Lovin”.