05 Istorija-Dzeza-plakat

Nastavak ciklusa tribina ISTORIJA DŽEZA u Domu omladine Beograda

Dom omladine Beograda nastavlja ekskluzivnu seriju predavanja „Istorija džeza“, kao uvod u programe 31. Beogradskog džez festivala, koji će biti održan od 28. oktobra do 1. novembra!
Prva tema u jesenjem ciklusu je „Latino džez, bosa nova“:
Samo tokom dve godine (1809/10.) u Nju Orleans je sa Kube dovedeno više od 3000 robova afričkog porekla. Afrošpanska muzika koju su doneli postala je jedan od sastojaka iz kojih je nastao džez. Dželi Rol Morton se hvalio da je prvi uneo „spanish thing“ u svoje kompozicije, ali je afrokubanski džez rođen mnogo kasnije.
Mario Bausa je svirao izvornu kubanu u Havani, potom bio i aranžer u vodećim američkim sving bendovima; spojio je dva idioma u okviru Mačitovih Afrocubans. Snimanju prevratničke „Tange“ (1943) prisustvovao je i Dizi Gilespi. On je suštinski doprinos dao kad se udružio sa čudesnim perkusionistom Čanom Pozom; 1947. su predstavili zajedničke Cubana Be Cubana Bop i Manteca džez publici i time je revolucija kompletirana – do tada „monoritmičan“, džez je postao poliritmičan.
Za prvoborce su afrokubanski i latino džez bili ista stvar; drugi termin je postao primereniji jer su se uključili džezeri iz Portorika, Venecuele, Argentine… U tom kontekstu posebna priča je Brazil. Ljubitelje džeza „kupila“ je bosa nova, koju su krajem pedestih kreirali Žoa Žilberto, Tom Žobim, Lui Bonfa a šezdesetih popularisali Čarli Berd, Sten Gec, Sinatra (…), ali to ni slučajno nije sve. Pre i posle bose, samba je inspirasala mnoge američke i svetske džezere; pojedini su odlazili da neko vreme žive u Brazilu, ne bi li nešto od senzualnosti i senzibilnosti karioka prešlo i na njih.

Povezana vest:  Jahači magle slave 30 godina

Tribina: LATINO DŽEZ, BOSA NOVA
Sreda, 16. septembar 2015. u 19:00
DOB//Tribinska sala
Ciklus tribina ISTORIJA DŽEZA
Govori: Mićun Ristić, muzički teoretičar

O ciklusu tribina ISTORIJA DŽEZA:

Istorija džeza, kao najstarije forme popularne muzike, bogata je i raznovrsna kao i istorija 20. i 21. veka u kojima se razvijao, granao i dosezao nove granice. U ovom ciklusu predavanja, Mićun Ristić, muzički teoretičar, hronološki nas vodi na put kroz epohu koju su obeležili ritmovi i melodije džeza, upoznajući nas, uz raznovrsne audio ilustracije, sa svim glavnim akterima i stilovima džez muzike. Sjajna prilika da se osvrnemo na prošlost, sadašnjost i moguću budućnost ove popularne muzike!

Povezana vest:  Amy Winehouse i Moby - Sutra počinje Ultimativno Leto

Pripremite se za 31. Beogradski džez festival, koji će biti održan od 28. oktobra do 1. novembra 2015. godine u Domu omladine Beograda, kao i za sve ostale Beogradske džez festival koji dolaze. Saznajte sve o tome odakle džez potiče, koji žanrovi džeza postoje, na koji način se sviraju i šta sve to znači!

Povezana vest:  EXIT AVANTURA OTPOČELA U ŽESTOKOM RITMU, Josh Homme: Ovo mesto je veoma posebno

Razumite umetnost džeza i nađite svoj odgovor na ključno pitanje: zašto ljudi sviraju džez već duže od jednog veka!