18 Pancevacki Jazz Festival

„Sve boje džeza“ od 5. do 8. novembra u Pančevu

Pančevački džez festival, 18. po redu, biće održan od 5. do 8. novembra pod sloganom „Sve boje džeza“, a zvezda manifestacije biće vodeći svetski džez vokal u poslednje dve decenije Kurt Eling.
Umetnički direktor festivala Vojislav Pantić primetio je da je Pančevački džez festival tokom godina „postepeno i pametno“ rastao od lokalnog događaja sa domaćim muzičarima do manifestacije koja dovodi svetske zvezde, rasprodajući ulaznice dve i tri nedelje unapred.
On je na konferenciji za novinare rekao da je odlučio da za punoletsvo festivala primat da postojbini džeza – Americi i da pritom predstavi publici različite izraze i senzibilitete.
Na otvaranju fedstivala Eling, dobitnik najprestižnijih nagrada u svetu džeza, predstaviće aktuelni album „Pašion World“, a uvod u taj koncert biće nastup novosadskog sastava „Majamisty Trio“, predvođenog pijanistkinjom Majom Alvanović.
Drugo festivalsko veče, posvećeno savremenim džez tendencijama, otvara američki klavirski trio „The Bad Plus“, koji je stekao pažnju javnosti atraktivnim obradama hitova „Nirvane“, Blondi i „The Black Sabbath“, a nakon njih nastupiće britanski sastav „Get The Blešing“, koji predvode Džim Bar i Klajv Dimer, iz kultne grupe „Portishead“.
Kvartet saksofoniste Maksa Kočetova, prvog altiste Big benda RTS, i polaznici Džez odseka Muzičke škole „Stanković“ očekuju publiku 7. novembra, a predviđen je i duži džem sešn.
Poslednje večeri festivala gost će biti saksofonista Geri Barc, muzičar koji je 1971. gostovao u Srbiji u bendu legendarnog Majlsa Dejvisa, a ovoga puta predstaviće program posvećen saksofonisti Džonu Koltrejnu.
Festival zatvaraju pioniri fuzije džeza i svetske muzike sa raznih meridijana, američka grupa „Oregon“, koja se posle 26 godina vraća u Srbiju i zanimljivo je da su tražili da njihov koncert ne bude vremenski ograničen.
Direktor Kulturnog centra Pančeva Nemanja Rotar za zadovoljstvom je konstatovao da publika svake godine puni salu tokom džez festivala, dodavši da muzičari koji sviraju svuda po svetu bivaju iznenađeni koliko mladi ovde vole i razumeju džez uprkos trivijalnim i kič programima koje plasiraju mediji.
Činjenicom da srpska publika obožava džez iznenađena je i Erika Kin, novi ataše za kulturu Ambasade SAD, koja je naglasila da je to muzika zasnovana na improvizaciji i kao takva slavi slobodu izražavanja i predstavlja univerzalno sredstvo sporazumevanja.
Urednik muzičkog programa Kulturnog centra Pančeva Slobodan Tanasijević rekao je da su ulaznice povoljne i koštaju 500 dinara, komplet karata za tri dana iznosi 1.200 dinara, dok je ulaz 7. novembra slobodan.
Festival organizuje Kulturni centar Pančeva, uz podršku Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Kompanije NIS, Ambasade SAD, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Erste Banke i Passage Group.

Povezana vest:  Sana Garić video spotom najavljuje promociju novog albuma "Svet za Nas".