The Life of Lou ReedLu Rid je bio „monstrum“, voleo da tuče žene

Autor biografije rok legende Lu Rida, Hauard Souns, tvrdi da je američki muzičar bio agresivan, naročito prema ženama.
U knjizi „Notes from the Velvet Underground: The Life of Lou Reed“, Stouns navodi da su mnogi Ridovi prijatelji i partnerke rekli da je osnivač čuvene njujorške grupe bio sklon nasilju.
Prema pisanju londonskog Gardiana, knjiga govori o „umetnikovom kreativnom procesu, njegovom mentalnom sklopu, njegovoj biseksualnosti, tri braka i zavisnosti od droga i alkohola“.
Stouns je tokom rada na biografiji razgovarao sa 140 Ridovih bliskih ljudi i saradnika, uključujići članove benda i porodice, poznatih ličnosti, bivših žena i ljubavnica.
„Imao je običaj da vas pribije uza zid, da vam se unese u lice, udari, protrese. Jednom sam tako zaradila ‘šljivu’ na oku“, ispričala je Ridova prva supruga Beti Kronstad.
U knjizi, Alan Hajman, Ridov školski drug, takođe, svedoči o problematičnom ponašanju muzičara koji je na jednoj večeri u njegovoj kući udario svoju tadašnju devojku nekoliko puta u glavu jer ga je iznervirala svojim komentarima.
„Kada mu je moja žena rekla ‘Lu, ako budeš nastavio da je udaraš, moraćeš da odeš iz ove kuće’, i nju je opalio u glavu“, ispričao je Hajman.
Na osnovu ovih i mnogih drugih svedočenja, Souns, čija će knjiga izaći iz štampe 22. oktobra, izgradio je jednu posve novu sliku o muzičaru, čoveku razdražljive prirode s naglim promenama raspoloženja.
„Obožavao sam njegovu muziku, ali morao sam da ispričam priču onako kako sam je otkrivao“, kazao je Souns u intervjuu za Dejli bist.
„Nakon njegove smrti o njemu se previše pozitivno pisalo. On je zapravo bio prilično neljubazan čovek. Pravi monstrum. Smatram da mu izraz čudovište u potpunosti odgovara“, zaključio je Souns.

Povezana vest:  Pismo Džona Lenona Eriku Kleptonu na aukciji u decembru