Jose Gonzalez photo by Malin Johansson

Hoze Gonzales prvi put u Srbiji na koncertu u Domu omladine Beograda

Da i u današnje vreme jedan dobar pevač sa odličnim tekstom pesme i praćen samo akustičnom gitarom, može biti kulturni heroj, dokazao je Hoze Gonzales (José González) – snažni glas tihe generacije!
Hoze Gonzales je ime švedske zvezde, argentinskog porekla, čija su tri albuma prepuna hitova odsviranih na ovaj intiman način, zaludela publiku širom sveta, od 2007. do danas. U tom periodu, mnogo toga se promenilo u muzici, ali Hoze nije, i njegova začarana muzika i šaputavi glas i dalje greju srca miliona, šireći se društvenim mrežama kao nezaustavljiva plima, iz godine u godinu.
Teško da postoji neko ko je ozbiljnije slušao muziku u poslednje vreme, a da nije čuo za njega i već legendarne pesme kao što su „Killing for Love“, „Stay Alive“ ili „Down the Line“. Čuvene, nadahnute obrade Massive Attack, Kylie Minogue, Bruce Springsteena i grupe Knife, samo su učvrstile njegovu veliki popularnost među generacijama koje su odrasle sa iPhoneom ili slušaju muziku samo sa Interneta.
Njegova prva dva velika albuma – „Veneer“, i posebno remek delo „In Our Nature“ – označila su pojavu jednog originalnog emotivnog glasa za sva vremena na evropskoj muzičkoj sceni. Njegova poezija uz gitaru bila je intimna i pogađala je u suštinu stvari – temu usamljenosti u svetu koji je samo naizgled sve povezaniji, dok su ljudi u njemu sve udaljeniji. Oslanjajući se na stvaralaštvo Nick Drakea, ali bez fatalne doze ukletosti, zajedno sa Kings of Convenience visoko je lansirao novu estetiku „tišine kao nove buke“, praveći malu kulturnu revoluciju koja još uvek traje.
Evropska turneja na kojoj praćen sa celim bendom promoviše treći po redu album „Vestige and Claws“, donosi nam Hozea Gonzalesa kao zrelog autora. Radi se o spektakularnoj klupskoj avanturi, na kojoj imamo priliku da na sceni osetimo jednu istinsku veličinu savremene muzike, kao da je u ambijentu naše sobe. Upravo takva atmosfera čini se najboljom za osluškivanje nežnih melodija i osetljivih stihova, koje ovaj retki talenat sa lakoćom proizvodi.
Ukoliko priželjkujete da se neko samo vama obrati kroz muziku, bićete 8. novembra u Domu omladine Beograda. Jer sa Hozeom, svi koji umeju da u tišini slušaju svoja osećanja, znaju da imaju nekog ko ume da priča o njima.

Povezana vest:  VELAHAVLE I SKROZ PREDSTAVILI SPOT ZA PESMU „IZGUBI ME"

Koncert: JOSÉ GONZÁLEZ
Nedelja, 08. novembar 2015. u 20:30
Dom omladine Beograda, sala Amerikana
Ulaznice po ceni od 1200 dinara su u pretprodaji preko EVENTIM mreže.