Psihodelicni-vasar-2015-Plakat

3. PSIHODELIČNI VAŠAR sutra u Domu omladine Beograda

U petak, 18. decembra, u Domu omladine Beograda će biti održan treći „Psihodelični vašar“. Program počinje u 12 časova, a posetioci će imati priliku da na ovom festivalu meditiraju, pišu poeziju, uđu u digitalni svet video igara i uživaju u muzičkim sadržajima. Ulaz na dnevni program je besplatan, a cena ulaznice za muzički program, koji se održava u sali Amerikana od 21 čas, je 300 dinara.

„Kad sam se posle višedecenijskog odsustva vratio iz Amerike, primetio sam da su festivali dosta česti u regionu, ali sam isto tako odmah zapazio da se na skoro svim festivalima vrte manje-više poznata imena, a cilj tih festivala je da se proda što više ulaznica i natoči što više piva. Istovremeno, u regionu postoji prava ekspozija originalnih stvaralaca koji su marginalizovani. I tako je nastala ideja da se napravi festival, koji će da okupi kreativne umetnike i duhovne radnike, bez obzira na njihovu komercijalnu prođu i stilsko opredeljenje. Kada sam, pre dve godine, počeo da radim na organizaciji prvog „Psihodeličnog vašara“, ljudi su me obeshrabrivali, govorili su, „neće to proći, neće ti niko doći“ i sl. Ipak, koncept je pustio korenje i doživljava već treću inkarnaciju. Učesnici se već prijavljuju za četvrti psihodelični vašar.“, kaže Draško Drak Nikodijević, muzičar i osnivač Psihodeličnog vašara.

Povezana vest:  Promocija albuma “Anđeo čuvar” Maje Višić (FOTO)

Drak ističe da srce festivala predstavlja „drum circle“, šamansko bubnjanje u krugu: „Bubnjanje u krugu je jedna od najstarijih duhovnih disciplina, koja se neguje i u 21. veku. Onda, ove godine imamo izvrsne originalne autorske bendove. Bendovi su stilski različiti, ali među njima se opet provlači jedna zajednička vrednost. Tokom celoga dana biće prisutan i VR (virtuelna realnost) štand, gde će posetioci ući u digitalni svet video igara i lično doživeti virtuelnu realnost. Ove godine posebnu pažnju posvećujemo audio/vizuelnom ambijentu celog događaja, a posetioci će imati više prilike da se uključe u sadržaj festivala. Radionice su novina ove godine. Tokom popodneva, posetioci će imati prilike da se uključe u rad veoma praktičnih radionica, namenjenih buđenju duhovne/umetničke inspiracije.“
PROGRAM:
13:00 Radionica: ORIGAMI
Instruktor: Branko Vitas, reiki sen-sei / Origami je tradicionalna japanska veština kreiranja umetničkih predmeta od papira. Zabavno i lako!
15:00 PSYCHEDELIC ROCK PAINTINGS
Instruktor: Jovan Jović dipl. grafičar likovnih umetnosti / Polaznici radionice će sami moći da crtaju i slikaju i lepe kolaže na papirima. Stvaranje crteža i slika vodi ka pokretanju ituicije i razvoju psihomotornih funkcija kako kod dece, tako i kod odraslih .
17:00 MEDITACIJA U POKRETU
Instruktor: Ksenija Lea Ronai, sertifikovani instruktor joge / Bazična zen meditacija za harmonizaciju tela i uma i opuštanje nervnog sistema.
18:00 Peformans poezija
Instruktor: Nina Živančević, pesnik, performer / Čuvena pesnikinja Nina Živančević će polaznicima preneti svoja iskustva u stvaranju performans poezije.
19.00 Radionica Šamanski drum circle
Instruktor: Draško ‘Drak’ Nikodijević, reiki sen-sei / Oslobodite sopstveni ritam kroz bubnjanje i ples. Ritam kao sredstvo harmonizacije tela i duha i duboke unutrašnje samo-spoznaje. Donesite svoje udaraljke i instrumente. Za sve uzraste. Prethodno iskustvo nije neophodno.

Povezana vest:  Koncert Lajka Feliska poklon Subotice Beograđanima

MUZIČKI PROGRAM:
21.00 Uzdarje, etno hor
21.20 Nina Živančević, pesnik
21:30 Multietnička Atrakcija, drums + bass
22.15 Voja Bešić Bend, rok
23:00 dreDDup, electro/industrial/goth
00.00 WHITE RABBIT BAND, post-punk
01.00 XanaX, electro pop
Draško Nikodijević kaže da, kada se psihodelija pojavila kao prepoznatljiv pravac u umetnosti krajem 60-ih godina, ona je tada bila dostupna samo pojedincima u velikim gradovima Evrope i Amerike. „Kako je društvo evolutivno sazrevalo tokom proteklih decenija, tako se i psihodelija širila, te postepeno postala integralni deo skoro svake prave umetnosti danas. Za potrebe ovog festivala, psihodeliju smo definisali kao spoljašnju manifestaciju dubokog unutrašnjeg sadržaja. Dosadašnji festivali su imali pretežno akademski/retrospektivni pristup, dok smo ove godine više uključili publiku u sam festival. Posetioci će imati prilike ne samo da se upoznaju sa konceptima, nego i da oni postanu deo njihovog iskustva. U nekoliko radionica, oni će stvoriti sopstvene umetničke radove, kreiraće poeziju, naučiti da meditiraju i učestvovati u šamanskom drum circle-u.“, ističe Nikodijević, i za kraj dodaje – „Dobar glas daleko se čuje, tako da naš festival svake godine raste u posećenosti, pa će se uskoro pojaviti potreba da ga proširimo na dva dana, ali o tom-potom. Voleo bih da Psihodelični vašar nastavi da raste i da se razvija i da postane jedan od kulturnih bastiona Beograda.“

Povezana vest:  Ove pesme obožavamo decenijama, a sada ćemo ih voleti još više! “Odnesi me” Vlade Divljana i “Teška vremena prijatelju moj” u novim aranžmanima