HORKESTAR plakat

HORKESTAR SA GOSTIMA OBELEŽAVA 15 GODINA POSTOJANJA NA KONCERTU U DOMU OMLADINE BEOGRADA

Samoorganizovani hor i orkestar iz Beograda – Horkestar, koncertom u Domu omladine Beograda će 6. februara od 20 časova proslaviti petnaest godina postojanja. Publika će slušati raznovrstan repertoar na kojem su brojne autorske pesme i obrade rok i novotalasnih bendova, na bini će im se pridružiti i brojni gosti, a cena ulaznice je 300 dinara. Tim povodom smo o predstojećem slavljeničkom koncertu porazgovarali sa Ružicom Vrhovac, članicom Horkestra.

Malo samoorganizovanih horova može se pohvaliti 15 godina dugom karijerom. Šta je tajna vašeg trajanja i uspeha? Po kojim principima funkcioniše Horkestar?

Kako vreme odmiče sve više se čini da je to zbog toga što smo neprofitabilni i samoorganizovani sastav. Nema novca koji će da pokvari odnose, sami smo svoje gazde i sami dolazimo do ideja koje realizujemo. Takođe, mnogo članova dolazi i prolazi kroz ovaj sastav, samim tim, „krv“ se stalno menja.

Kada se osvrnete na početke, kako vidite Horkestar nekad i sad, a kako domaću muzičku scenu i svoje mesto na njoj?

Povezana vest:  VoodooPopeye i Jovan Petrović objavili album MANTRIKS!

Ideja Horkeškarta, kada je nastao 2000. godine, bila je da se u prvi plan stave radničke i revolucionarne pesme koje će prizvati stvaranje nečeg novog i postojanog. Mi smo deo tog repertoara zadržali, ali smo dodali još mnogo toga. Pored obrada domaćih rok i novotalasnih bendova tu su i pesme komponovane na tekstove domaćih pesnika i mislilaca, kao i autorske kompozicije članova hora. Scena je poslednjih godina življa i bunt se oseća snažnije. Muzičari više ne žele da čekaju dobre uslove za plasiranje svoje muzike već rade i sviraju po svaku cenu. Mislim da je to dobar znak.

Nedavno je u UK Parobrod bila postavljena izložba „Jednaki i različiti“ o Horkeškartu i Horkestru. Šta su sve posetioci mogli da vide i kakve su bile reakcije?

Mogli su da vide, čuju i osete mnogo toga jer je izložba bila multimedijalna. Pored različitih instrumenata koji su korišćeni, a često ručno pravljeni, bili su tu i snimci naših različitih akcija održanih u poslednjih 15 godina. Izdvojila bih fotografije sa raznih nastupa na kojima je bilo onih gde je nastupalo deset horista i onih gde nas je bilo preko 40, kao i periode kada je Horkestar nastupao sa 3 dirigenta ili potpuno bez njega. Tokom trajanja izložbe organizovana je i radionica za decu na kojoj je iskomponovana i snimljena pesma „Vaške su naške“.

Povezana vest:  Lili Alen se vraća na muzičku scenu

Uoči koncerta u Domu omladine Beograda, objavili ste spot za pesmu „Hej, radniče!“ . Kako je pesma nastala i kakve su za sada reakcije publike?

Pesmu smo iskomponovali na tekst Ivana Glišića. Snimali smo ga letos u Parobrodu sa brojnim umetnicima. Spot je nastao kao težnja da se objedini muzičko stvaralaštvo Horkestra i napravi spoj između radničkih i umetničkih pesama koje su na našem repertoaru, ali i da se stavi znak jednakosti između radnika i umetnika. Horkestraši veruju da svi radnici, bili oni rudari, pekari, bankari, radili u ateljeu ili u pozorištu imaju jednaka prava i pravo na rad. Niko ne bi trebalo da se odriče svog rada, već da izdrži i izbori se za svoja prava i uzme stvar u svoje ruke.

Povezana vest:  Kejti Peri ne želi još decu, to je razlog razvoda nje i Rasela Brenda

Šta će se naći na vašem repertoaru na koncertu u Domu omladine kojim proslavljate 15 godina postojanja? Koga ćete sve ugostiti na tom koncertu?

Ovaj koncert je zamišljen kao mini-festival alternativne scene. Pored nas i nekoliko bendova pojaviće se i tri hora, od toga jedan dečji DF hor. Svi oni će otpevati barem po jednu pesmu sa nama (u horskom aranžmanu) i jednu ili više svojih kompozicija. Što se našeg nastupa i repertoara tiče on će, kao i obično, biti veoma raznovrsan i energičan.

Gde ćemo moći da vas čujemo nakon koncerta u Domu omladine Beograda? Kakvi su dalji planovi?

Snimanje novog spota za pesmu „Sinoć si sanjao da si pas“ grupe Dobri Isak. Nadamo se nastupima na proleće, koji su dugo planirani koncerti na pijacama, u parkovima, domovima za nezbrinutu decu i domovima za stara lica.